Veiligheid voor alles

Op het moment dat jij in een treintje van een achtbaan stapt, wil je er zeker van zijn dat de attractie ook echt veilig is. Daarom wordt elke attractie uitgebreid getest en dagelijks gecontroleerd.

Controle van een achtbaan in het Europa-Park

Snelle attracties in pretparken worden door maar liefst drie verschillende instanties getest. Als eerste doet de bouwer van de achtbaan of razendsnelle draaimolen er alles aan om zijn attractie zo veilig mogelijk te maken. De bouwer wil niet dat er ongelukken gebeuren. Over elk schroefje, wieltje of kabeltje wordt goed nagedacht. En alles wordt zo stevig mogelijk gemaakt.


Keuren en testen
Als de nieuwe attractie eenmaal in het pretpark staat, komt er een onafhankelijke keuringsorganisatie. Die gaat alles testen, controleren en keuren. De bekendste keuringsorganisatie voor attracties is het Duitse bedrijf TÜV. Onafhankelijk wil zeggen ‘zelfstandig’ en door niemand op de vingers gekeken.

Ingenieurs
De ingenieurs van het keuringsbedrijf kijken alles na en maken een rapport van een achtbaan of attractie. Pas als alles in orde is, mag de attractie open. De achtbaan krijgt dan een TÜV-keurmerk. Zo’n uitgebreide, onafhankelijke keuring wordt regelmatig uitgevoerd.

Een achtbaan in Movie Park Germany wordt gecheckt - Foto: Parkplanet

Controleren
Tenslotte zorgt het pretpark zelf voor het nauwkeurig controleren en onderhouden van een attractie. Elke ochtend wordt een achtbaan gecheckt door het technische personeel van het park. Ze gebruiken daarbij een uitgebreide checklist; elk punt genoemd op die lijst wordt gecontroleerd.

Handtekening
Als een onderdeel in orde is, zet de technicus een vinkje op de checklist. Als alles oké is, zet de controleur zijn handtekening op de lijst. Zonder dagelijkse check gaat een achtbaan of attractie niet open. Pretparken zorgen er ook voor dat een attractie goed wordt onderhouden. Dan blijft een achtbaan langer rijden en de ritjes zijn veilig.

Wat mag wel? Wat mag niet? Voor je eigen veiligheid!

Regels
Als er een storing is aan een achtbaan of een attractie draait even niet, zeg dan nooit: ik heb betaald en wil er toch in! Want als er maar een vermoeden is dat er iets aan de hand is, wordt de achtbaan al stilgelegd. Dat is voor je eigen veiligheid. En kijk ook, voor je instapt, even op het bord bij de ingang: daar staan alle regels op. Want in elk pretpark geldt: safety first – veiligheid komt altijd op de eerste plaats!