Walibi Holland

Biddinghuizen in Flevoland (Nederland)

Main Street in Walibi Holland – Foto: © Adri van EschWalibi Holland was eerst helemaal water. Je kon er niet lopen, alleen maar met een bootje varen. Geloof je er niks van? Toch is het waar! Waar nu Walibi Holland ligt, bij de plaats Biddinghuizen, was tot 1950 de Zuiderzee. Men besloot in een gedeelte van die zee een ring van dijken te leggen en daar het water uit te pompen. Zeven jaar was men met die moeilijke en zware klus bezig. In 1957 was het stuk zee helemaal droog en had Nederland er een nieuw stuk land bij: Oostelijk Flevoland.

Boeren
In Flevoland kwamen mensen wonen en er ontstonden heel veel boerenbedrijven op het nieuwe land. In 1971 opende een grote tentoonstelling over landbouw en boeren. Dat was de Flevohof, een park met expositiegebouwen, kassen en kinderspeelplaatsen. In 1992 stopte de Flevohof en werd het terrein ingericht als pretpark, dat in 1994 open ging. En dat was, juist ja: Walibi!

Loopingachtbaan El Condor in Walibi HollandNieuwe attracties
Heel veel gebouwen en plekjes in het park bleven bestaan, maar er kwamen ook nieuwe attracties. Zoals de Condor, een loopingachtbaan waarbij je in een stoeltje onder de rails hangt. En Crazy River, een wildwatertocht met holle vaten die voor- én achteruit glijden. Allemaal attracties die Nederland nog niet had en waarvoor veel mensen naar Walibi Flevo reisden.

Amerikaans
In 2000 werd Walibi Flevo gekocht door een groot Amerikaans pretparkbedrijf. Weer veranderde de naam, in Six Flags Holland. De Amerikanen houden van groot en snel, en daarom bouwden ze in de Flevopolder nieuwe, gigantische achtbanen, zoals Superman the Ride, La Via Volta en Robin Hood. Superman the Ride heet tegenwoordig Xpress, Platform 13 en in die achtbaan wordt de trein als door een katapultWildwaterbaan Crazy River in Walibi Holland weggeschoten. La Via Volta, die nu Speed of Sound heet, is een roller coaster die voor- en achteruit drie keer ondersteboven gaat. En houten achtbaan Robin Hood werd verbouwd tot Untamed en gaat nu maar liefst vijf keer over de kop. Er kwamen ook een bijna vijftig meter hoog reuzenrad, Le Grande Roue, en het geheimzinnige draaiende huis Merlin's Castle.

Naam
Vijf jaar later, in 2005, kreeg Six Flags Holland wéér een andere naam: Walibi World. De Amerikanen vertrokken en een Engels bedrijf nam het pretpark over. Ze besloten de oude naam Walibi weer te gaan gebruiken omdat best veel mensen die naam nog kenden en omdat Walibi ook parken in België en Frankrijk heeft. In 2006 kreeg het pretpark opnieuw een andere Splash Battle in Walibi Hollandeigenaar, een Franse onderneming, en die gaf het park in 2011 alweer een nieuwe naam: Walibi Holland. Kun jij het nog volgen?

Families

De nieuwe eigenaren vonden dat het park wel voldoende achtbanen had en dat ze zich meer zouden gaan richten op families. Er kwamen in de afgelopen jaren daarom diverse kinderattracties bij, zoals de grappige Splash Battle waarmee je elkaar vanuit een bootje nat kunt spuiten en Walibi Play Land met draaimolens en speelplaatsen. 

Langste achtbaanWalibi Holland
Als je Walibi Holland binnenloopt, kom je eerst door Main Street, een bonte straat met winkeltjes en eettentjes. Daarna kun kiezen: je kunt naar de Zero Zone met de wildwaterbaan en het woeste schommelschip. Of naar themagebied Exotic. Op W.A.B Plaza kun je spannende avonturen beleven. Het meest adembenemende land in Walibi Holland is wel de Speed Zone. Daar staan de snelle toren Space Shot of de langste en hoogste achtbaan van Nederland: Goliath.

Achtbaan Lost Gravity in Walibi HollandDe zwaartekracht is foetsie
‘Gravity’ is het Engelse woord voor zwaartekracht. En die is helemaal zoek in achtbaan Lost Gravity. De stoeltjes van deze loopingbaan zijn heel speciaal: in elke rij hangen twee van de vier zitjes buiten het voertuig en de rails. Om het allemaal nóg spannender te maken!

Willen je vader of moeder weten wanneer Walibi Holland open is, hoe ze er kunnen komen en wat het kost, klik dan hier.Achtbaan Speed of Sound in Walibi HollandDoe de Walibi-test!

1. In 1971 heette Walibi nog …
2. Hoe heet de hoogste achtbaan in Walibi Holland?
3. De vrolijke attractie waar je elkaar in kunt natspuiten heet…
4. Walibi Holland ligt in de provincie…
5. Na de Amerikanen werden de … eigenaar van Walibi.

 

Antwoorden