De geschiedenis van de Efteling

Het kasteeltje van Doornroosje in de Efteling

De Efteling bestaat al heel lang. Je papa of mama gingen vroeger al naar de Efteling, op schoolreisje of met de familie. Ook je opa of oma kwamen toen ze klein waren waarschijnlijk al in het park, want de Efteling is er al sinds 1951.

Op 11 mei 1951 ging het park voor het eerst open. Er waren toen alleen nog maar een speeltuin en een wandelbos. Een jaar later, in 1952, kwam er het Sprookjesbos bij. Daar stonden toen nog maar tien sprookjes. Weet je hoeveel sprookjes de Efteling nu heeft? Dertig! Bij de eerste tien sprookjes waren Roodkapje, Sneeuwwitje, De Kikkerkoning, Langnek en Kleine Boodschap. Bezoekers konden door het kasteel van Doornroosje wandelen en in de Put van Vrouw Holle kijken.

De Kikkerkoning in de Efteling in 1952

Geen internet en videogames

Kinderen vonden het Sprookjesbos geweldig! Bewegende figuren, muziek en mooie gebouwtjes, dat hadden ze nog nooit gezien. In die tijd waren er nog geen internet, videogames en kleurentelevisie. Sneeuwwitje die in haar glazen kist lag, een reus met een nek die boven de bomen uitstak, een wit kasteeltje bovenop een heuvel, de bezoekers van de Efteling keken hun ogen uit. De bekende tekenaar Anton Pieck had bedacht hoe de sprookjes er uit moesten zien.

Holle Bolle Gijs in de Efteling (1959)

Papier Hierrr

In de jaren daarna tekende hij nog verschillende nieuwe sprookjes voor het bos, zoals Hans en Grietje en De Rode Schoentjes. Er kwamen ook Holle Bolle Gijzen in de Efteling wonen. Die aten het afval en het papier van de bezoekers op. Ze zeiden ook nog netjes ‘Dank je wel!’. Er kwamen steeds meer mensen naar de bijzondere bewoners kijken en het park groeide maar door. Er kwam een openluchtzwembad en een roei- en kanovijver bij. In 1954 konden de kinderen een rondje maken in de traptreintjes en in 1956 in de prachtige stoomcarrousel.

De Indische Waterlelies in de Efteling (1966)

De Indische Waterlelies

In 1966 gebeurde er iets heel wonderlijks in de Efteling. Er kwam een nieuw sprookje: De Indische Waterlelies. Het was niet zomaar een sprookje, nee, het was geschreven door een echte koningin! Koningin Fabiola van België had het verhaal bedacht. De Efteling had er een echt Koninklijk sprookje van gemaakt.

In een grote, donkere grot zong een enge heks heel hoog en hard haar lied. Daardoor gingen de waterlelies openden en daarin dansten lieve, kleine elfjes. De heks hield de schattige elfjes gevangen in de waterlelies. Maar als de maan scheen, mochten ze dansen. Met open mond keken de kinderen en ook hun papa’s en mama’s toe. Iedereen wilde dit prachtige sprookje zien. Ook koningin Fabiola zelf kwam kijken. Een jaar later, in 1967, want ze heeft natuurlijk een heel volle agenda. Ze nam de drie kinderen van haar zus mee: Astrid, Laurent en Filip, die nu koning van België is. En ook zij vonden De Indische Waterlelies geweldig.

De maquette van het Spookslot - Foto: © Adri van Esch

Twee grote veranderingen

Steeds meer mensen komen naar de sprookjes in de Efteling kijken. Ook steeds meer Belgen. Zij zijn vooral benieuwd naar het sprookje van hun koningin Fabiola. Door het succes wordt het Sprookjesbos steeds verder uitgebreid. Er komt een brullende draak wonen, voor de kabouters komen er nieuwe grote paddenstoelen en de zeven geitjes en hun moeder krijgen een eigen huisje in het bos.

Dan komen er kort achter elkaar twee grote veranderingen. De eerste is in 1978. De Efteling was tot dan vooral bekend om de sprookjes, de elfjes en de kabouters. Maar in 1978 verschenen er plotseling ook spoken, geesten en skeletten in Kaatsheuvel. Het Spookslot opende en bezoekers stonden in rijen om er een kijkje te nemen en lekker te griezelen.

De Python in de Efteling vanuit de lucht (1981)

De Python

Misschien wel de allergrootste verandering kwam er in 1981. De Efteling bouwde de Python, een enorme stalen achtbaan met loopings. Dat was helemaal nieuw voor het sprookjespark. Het was ook nog eens de grootste achtbaan van Europa! Door de Python kwamen niet alleen kinderen en hun ouders naar het pretpark, maar ook tieners. Nog nooit was het in het attractiepark in Kaatsheuvel zo druk.

De Efteling had de smaak te pakken. Er werden kort achter elkaar heel veel nieuwe, grote attracties gebouwd. Een gigantische schipschommel, wildwaterrivier Piraña, het vrolijke Carnaval Festival – je weet wel, van dat muziekje dat niet meer uit je hoofd gaat – en Fata Morgana openden allemaal binnen vijf jaar tijd. Er kwam ook nog een grote bobslee-achtbaan, maar die is inmiddels afgebroken en vervangen door achtbaan Max & Moritz. En bezoekers konden vanaf 1987 de hele Efteling en omgeving zien vanuit de 45 meter hoge Pagode.

Droomvlucht in de Efteling

Zweefvlucht langs elfjes en trollen

In 1990 gaat het dorpje van het Volk van Laaf open. Twee jaar later krijgt de Efteling de attractie die nog steeds het meest populair is bij de bezoekers: Droomvlucht. De zweeftocht langs elfjes, trollen en hemelburchten is de lieveling van het publiek. Ook heel populair zijn het draaiende huis Villa Volta, dat in 1996 openging, en de donkere achtbaan Vogel Rok, die twee jaar later ging rijden.

In 2002 kunnen gasten voor het eerst de 4D-film PandaDroom zien, met ijsbeer Ursula, zeeschildpad Aura en orang-oetan Oek in de hoofdrollen. In het filmtheater draait tegenwoordig Fabula, over een norse beer en een eekhoorn die vriendjes worden.

De Vliegende Hollander in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Een grote splash

Ben jij wel eens op reis geweest met het schip De Vliegende Hollander van kapitein Willem van der Decken? Dat kan in de Efteling sinds 2007. De attractie is een achtbaan en een wildwaterbaan in één. Elk tochtje eindigt met een grote splash in het water. Drie jaar later opent de dubbele houten achtbaan Joris en de Draak. Die komt op de plaats te staan van de veel kleinere achtbaan Pegasus. Die was versleten en werd door de Efteling afgebroken.

Ken je Paul van Loon? Vast wel. De schrijver van De Griezelbus, Foeksia de miniheks en Dolfje Weerwolfje schrijft in 2011 speciaal voor de Efteling een spannend verhaal: Raveleijn. In een prachtig openluchttheater komt het verhaal over vijf kinderen die ruiters worden tot leven. Zij moeten het stadje Raveleijn bevrijden van de gemene Olaf Grafhart. Een jaar later krijgt de Efteling nóg een fantastische show erbij: de prachtige fonteinenshow Aquanura.

Baron 1898 in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Duik in de diepte

Ook de afgelopen jaren blijft de Efteling bezoekers verrassen met nieuwe attracties. Wie durft, stapt vanaf 2016 in Baron 1898. Dat is een ‘dive coaster’, Engels voor ‘duikachtbaan’. Want de treinen maken een bijna loodrechte val naar beneden, alsof je in het zwembad van de duikplank kaarsrecht omlaag het water in springt.

De allerduurste attractie opent in 2017, als het pretpark 65 jaar wordt. Symbolica is het ‘Paleis van de Fantasie’. Pardoes, de mascotte van de Efteling, neemt je mee door allerlei kamers en vertrekken van het paleis waar je eigenlijk helemaal niet mag komen. Als laatste kom je in de grote balzaal van koning Pardulfus Domerano. Daar is het feest, en er is heel veel lekker eten! Sinds 2020 hebben de broertjes Max en Moritz hun eigen achtbaan. Die dubbele achtbaan moet je zeker gaan zien. Je zult merken dat Max en Moritz twee echte kwajongens zijn die allerlei streken uithalen.

Het Efteling Museum - Foto: Adri van Esch

Het Efteling Museum

Als je in de Efteling bent en je vindt de geschiedenis van het park leuk, vergeet dan niet even naar het Efteling Museum te gaan. Dat ligt aan het Anton Pieckplein in het Marerijk. In dat museum stap je binnen in de huiskamer van Bets. Bets verzamelde door de jaren heen allerlei kleine en grote Efteling-schatten. Die kregen een plaatsje op de schappen in haar huisje. Je kunt er mooie ontwerptekeningen bekijken en een spel spelen met de Sprookjessprokkelaar. Zo kom je veel te weten over de historie van de Efteling. En ook op Parkplanet vind je heel veel informatie over de geschiedenis van het pretpark in Kaatsheuvel: klik hier.

Efteling geschiedenistest

1. Hoeveel sprookjes waren er toen het Sprookjesbos in 1952 openging?
2. Wie schreef het sprookje De Indische Waterlelies?
3. In welk jaar opende de Python?
4. Wie is de schrijver van het spannende verhaal Raveleijn?
5. Hoe heten de twee broertjes die hun eigen achtbanen hebben?

Antwoorden

1. Tien
2. Koning Fabiola van België
3. In 1981
4. Paul van Loon
5. Max & Moritz