Kleinere pretparken

Wildwaterbaan in Drievliet
Nederland heeft naast heel grote pretparken nog heel wat kleinere parken. Ze zijn net zo spannend en gezellig, want ze hebben allemaal op zijn minst een achtbaan en een heleboel andere leuke attracties.
Drievliet

De grootste van de kleine parken is Drievliet. De meeste parken in Nederland liggen in de bossen of in de polder. Op plekken waar veel ruimte is. Drievliet niet. Dat pretpark ligt in de stad. Aan alle kanten zie je dan ook huizen en kantoorgebouwen staan. En aan één kant ligt een snelweg. Drievliet ligt in de Randstad, in Rijswijk, vlakbij Den Haag. Vroeger was er op die plek nog wel veel ruimte. In de zeventiende eeuw was Drievliet een grote boerderij. Vlakbij lag een knooppunt van kanalen. De Vliet naar Leiden, de Haagvliet en de Delftse Vliet kwamen er samen. Inderdaad: Drie-vliet!

Achtbaan Formule X in DrievlietAchtbanen

Drievliet is de laatste jaren steeds groter geworden. Bij de speeltuin kwamen kermisattracties te staan: rustige draaimolens, snelle molens, botsauto’s en een spookhuis. En er kwamen achtbanen: maar liefst vier! In 1996 bouwde het park De Kopermijn, een wilde muis-baan met heel scherpe bochten. In 2001 kwam daar de Twistrix bij, met treinwagentjes die onderweg ronddraaien. In 2005 opende de elektrisch aangedreven achtbaan Dynamite Express en in 2007 de loopingachtbaan Formule X. Bij Formule X worden de karretjes afgeschoten. In twee seconden schieten ze naar een snelheid van zeventig kilometer!

Duinen Zathe

Duinen Zathe

Van noord naar zuid telt Nederland nog diverse andere kleinere pretparken. Ze zijn klein, maar groot genoeg om er een leuk dagje uit te hebben. Helemaal in het noorden van het land – in de provincie Friesland, in het plaatsje Appelscha – ligt Duinen Zathe. Er staan heel veel kermisattracties bij elkaar zoals botsauto’s, oldtimers, draaimolens en een kinderachtbaan. Duinen Zathe heeft ook een overdekt theater.

Drouwenerzand

Drouwenerzand

In het Drouwenerzand zijn ze slim. Wie naar dat park gaat kan gratis eten. Friet, kroket, frikadel, hamburger, broodjes, soep, koffie, thee, ranja en softijs, het is allemaal gratis. Het park in de provincie Drenthe heeft ook nog eens leuke attracties. Wat dacht je van een draaiende achtbaan, een schommelschip, zweefmolens en een overdekte speelhal?

De Waarbeek

De Waarbeek

We zakken wat verder ons land in, naar Hengelo in Overijssel. Pretpark De Waarbeek staat vol met kermisattracties als botsauto’s, Hully Gully, Calypso en antieke zweefmolen. In het park staat ook de oudste nog werkende stalen achtbaan ter wereld, de Rodelbaan uit 1930. Voor de allerkleinsten is er een eigen veilige speeltuin met een minidraaimolen.

Attractiepark Tivoli

Tivoli

Bij de stad Nijmegen – in het plaatsje Berg en Dal – ligt Tivoli. In het park zullen vooral jongere kinderen heel veel plezier kunnen beleven. Naast een kleine achtbaan heeft het park trampolines, botsauto’s, een Smurfenrondvaart, een minireuzenrad en een binnenspeeltuin.

Billy Bird Hemelrijk

Billybird Park Hemelrijk

Billybird Park Hemelrijk in Volkel heeft een groot strandbad. Daar omheen liggen twee binnenspeeltuinen: Zeeroversland en Kinderkermis. In de reusachtige rots Hemelaya kun je allerlei spannende avonturen beleven. Wie mee wil in de achtbaan, moet zelf naar het station boven klimmen. Daar kun je instappen voor een snel ritje naar beneden.

DippieDoe Best

DippieDoe

Niet ver van Eindhoven, in Best, ligt DippieDoe. Je kunt er binnen en buiten spelen. Er zijn ook spannende attracties als een spookhuis, achtbaan De Tyfoon, een over-de-kop-molen en een vrijevaltoren.

Sprookjeswonderland Enkhuizen

Sprookjes

Iedereen kent het grote Sprookjesbos van de Efteling, maar Nederland heeft nog meer sprookjestuinen. Helemaal in het noorden van het land ligt Sprookjeshof Zuidlaren. Naast een kinderboerderij en een binnen- en buitenspeeltuin worden er 25 sprookjes uitgebeeld. Je komt er Sneeuwwitje, Doornroosje, Assepoester en Hans en Grietje tegen, maar je kunt ook de Smurfen, Nijntje en de Boskoning tegen het lijf lopen.

In het midden van ons land, in Enkhuizen, vind je Sprookjeswonderland. Er wonen kabouters en de reus ligt te slapen terwijl Klein Duimpje in één van zijn zevenmijlslaarzen is gekropen. Ook Roodkapje, de Bremer Stadsmuzikanten en de zeven geitjes kom je in Enkhuizen tegen. Je kunt er ook rondjes draaien op de rug van een giraf, konijn of aap in de draaimolen of met heks Hupsakee mee op haar vliegende tapijtje.

Open

De meeste parken zijn open van Pasen tot eind oktober. In de vakanties zijn de pretparken dagelijks open. In de maanden daarvoor en daarna vaak alleen in de weekenden. Op de website van ieder park staat precies wanneer het park open en gesloten is.

Willen je vader of moeder weten wanneer een pretpark open is, klik dan hier. Willen je vader of moeder weten wanneer Drievliet open is, hoe ze er kunnen komen en wat het kost, klik dan hier

Doe de Drievliet-test

1. De loopingachtbaan van Drievliet heet…
2. Drievliet ligt in de provincie…
3. De Vliet is een…
4. In Drievliet hebben ze … achtbanen.
5. In de zeventiende eeuw was Drievliet een…

Antwoorden

1. Formule X
2. Zuid-Holland
3. Kanaal
4. Vier
5. Boerderij