Hiep hoi, ik ben pretparkdirecteur!

Directeur zijn van een pretpark, is dat leuk? De negenjarige Mees Nijhof mocht een dag lang de baas zijn van Attractiepark Slagharen.

Dierenarts, atleet, brandweerman, astronaut, politieagent, danser of uitvinder. Dat willen veel kinderen later graag worden. Veel jongens en meisjes dromen er ook van om de baas van een pretpark te zijn. Elke dag in de achtbaan en de draaimolen. Elke dag ijsjes en pannenkoeken eten zo veel je wilt. En elke dag op de foto met Pardoes of Randy en Rosie. Wie wil dat nou niet?! Mees Nijhof uit Twist mocht een dagje directeur zijn van Attractiepark Slagharen. Een droom kwam uit voor de negenjarige junior directeur. Hoe gaat dat, zo’n dagje baas van een pretpark zijn?

Het contract tekenen

De dag begint voor Mees met het ondertekenen van een contract. Daarin staat wat je taken zijn en wat het salaris is. In het contract van Mees staat dat hij ‘een onbetaalbare dag’ krijgt. Dan start de jonge directeur vol energie en enthousiasme met zijn werkzaamheden. Eerst heeft hij in het park een kort overleg met alle parkmanagers. Die vertellen hem welke attracties storing hebben en andere belangrijke zaken. Zo is Mees meteen van alles op de hoogte.

Zwaaien naar de gasten

Dan is het tien uur en gaat het pretpark open voor de gasten. Mees haast zich naar het entreegebouw. Daar begroet hij samen met de mascottes Randy en Rosie de eerste bezoekers vanaf het balkon. “Het zwaaien naar de gasten is heel leuk”, glimlacht Mees tijdens zijn eerste werkpauze. “Zo’n ervaring maak je nooit meer mee!” Even later gaat hij met Randy en Rosie praten in hun kleedkamer. “Ze zijn heel aardig”, verklapt hij. “Het zijn voortaan mijn vrienden.”

Lees verder onder de foto’s

Goedgekeurd!

Dan gaat Mees het leukste doen wat je maar kunt bedenken: attracties testen en de lekkernijen proeven die in Slagharen te koop zijn. Met een stoere sheriff-ster op zijn borst stapt hij trots door ‘zijn’ park. Parkdirecteur Dave Storm helpt Mees als hij een moeilijke beslissing moet nemen. “Welke attractie gaan we als eerste testen?”, vraagt Dave aan Mees. Dat is geen moeilijke vraag: “Gold Rush!”, roept de kinderdirecteur meteen. “En we gaan op de achterste rij, want daar ga je het hoogst en het hardst.” Met twee ritjes wordt de achtbaan getest. Na afloop van de spannende rondjes loopt Mees nog even naar de medewerkers. “Goedgekeurd!”, roept hij tegen hen, en hij steekt zijn duim omhoog.

Erg lekker

Mees leert snel. Hij ziet directeur Dave Storm regelmatig een rondslingerend papiertje van de grond oprapen en in de prullenbak gooien. Op weg naar de poffertjeskraam volgt Mees zijn goede voorbeeld. Dan mag Mees zelf enkele porties poffertjes bakken. Hij bestrooit ze met heel veel poedersuiker. Even proeven of ze echt lekker zijn. Ook dat is de taak van een directeur. Met een volle mond knikt Mees even later: “Mmm, heerlijk!” Bij Dunkin’ informeert hij welke donuts het meest verkocht worden. Dat is het Cookie Monster. De Peanut Butter wordt het minst vaak gekocht. “Heel vreemd”, zegt Mees, “die vind ik juist erg lekker. Maar mijn favoriete donut is toch de Oreo.”

Lees verder onder de foto’s

Red Bandit City

Na al die ervaringen in het pretpark is het tijd voor een vergadering. Want dat doet een directeur heel vaak. Junior directeur Mees heeft allerlei tips voor directeur Dave Storm. Hij tovert een lijst vol ideeën tevoorschijn. Achter de Main Street ligt nog een stuk bosgebied. Daar ziet Mees het liefst een heel nieuw themagebied komen, vertelt hij. “Ik heb ook al een naam bedacht: Red Bandit City, genoemd naar de boeven die in het park altijd op zoek zijn naar goud. Red Bandit City is helemaal op de kop gezet door de schurken. In de saloon hebben de Red Bandits alles overhoop gehaald. De saloon heeft omgekeerde kamers, gekke trappen, glijbanen en dolgedraaide deuren.” Dave Storm luistert met aandacht en bewondering naar alle plannen van Mees. Hij belooft ze goed in zijn oren te knopen.

Oorkonde

Als Mees Nijhof aan het eind van de dag naar huis gaat, zit zijn taak als kinderdirecteur erop. Hij krijgt van Slagharen een prachtige drinkbeker mee en een indrukwekkende oorkonde. “Ik ben nu geen directeur van het pretpark meer”, zegt hij, “maar ik kan altijd zeggen dat ik óóit directeur van Slagharen ben geweest.” Wie weet zien we Mees over een aantal jaren wel terug als echte directeur van een attractiepark. Want hij heeft de smaak te pakken. De baas van een pretpark zijn is volgens hem de leukste baan die er bestaat.

18 september 2021 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Dave Storm, Attractiepark Slagharen