Beroemde pretparken

Het kasteel midden in Disneyland Anaheim
Sommige pretparken zijn echte VIP’s: Very Important Parken. Het zijn de bekendste parken ter wereld en ze zijn heel beroemd. Het zijn ook parken die al heel lang bestaan. In Nederland is dat natuurlijk de Efteling, in Denemarken ligt het bekende stadspark Tivoli en beroemd zijn ook Disneyland en Universal Studios in de Verenigde Staten.

Efteling

Symbolica in de Efteling

Het beroemdste park vlak bij ons in de buurt is de Efteling. Bijna iedereen kent het pretpark in Kaatsheuvel en dat komt vooral door het Sprookjesbos. Dat ging in 1952 open. Eerst maar met tien sprookjes, nu zijn er al dertig. De tekeningen voor de sprookjes werden gemaakt door de bekende tekenaar Anton Pieck. Hij bedacht het kasteel van Doornroosje, Sneeuwwitje, Langnek en Kleine Boodschap. Later kwamen er sprookjes bij als de brabbelende Trollenkoning en het zielige Meisje met de Zwavelstokjes. De Efteling werd steeds groter. Er kwamen achtbanen en andere snelle attracties. En belevenissen die heel veel bezoekers ontzettend leuk vinden, zoals Droomvlucht, Symbolica en De Vliegende Hollander. De Efteling werd met al die romantische en spannende avonturen het beroemdste pretpark van Nederland en België.

Tivoli

Achtbaan in Tivoli in KopenhagenIn Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, ligt een ander heel bekend park: Tivoli. Het ligt midden in de drukke stad en er staan allemaal grote gebouwen om het park heen. Al in 1914 werd op die plek een achtbaan gebouwd, de Rutschebanen. In Tivoli kunnen bezoekers genieten van allerlei attracties in een mooi stadspark. Maar er is nog veel meer te beleven: artiesten geven er optredens, er zijn tentoonstellingen, regelmatig is er een prachtig vuurwerk en je kunt lekker in het groene park wandelen. Heel fijn, zo midden in de stad. Daarom is Tivoli erg populair en ook heel beroemd. Toen Walt Disney in Amerika zijn park wilde bouwen, ging hij in Tivoli een kijkje nemen voor goede ideeën. Want Tivoli was toen al over de hele wereld beroemd.

Disneyland

Draaimolen Spinning Teacups in Disneyland AnaheimHeel Amerika kende halverwege de vorige eeuw Walt Disney al. Hij had heel veel succes met zijn korte tekenfilms met Donald Duck, Mickey Mouse en Pluto, en met zijn bioscoopfilms over Sneeuwwitje, Bambi en Dumbo het vliegende olifantje. Maar Disney wilde meer, hij wilde een themapark bouwen. Met zijn dochtertjes ging Walt vaak naar een pretparkje in de buurt en als zij dan rondjes draaiden in de carrousel, dacht hij: er moet een park komen waar niet alleen kinderen, maar ook papa’s en mama’s een leuke tijd kunnen hebben. Zo kwam hij op het idee voor Disneyland. Het werd een prachtig park in de buurt van de Amerikaanse stad Los Angeles. In 1955 ging het open en de droomplek van Disney was meteen een topper.

Mickey Mouse in een parade in Disneyland in Amerika

Mickey Mouse

Midden in het park bouwde Walt het kasteel van Doornroosje en daaromheen waren allerlei avonturen te beleven, zoals een tochtje door de jungle, een vluchtje met Peter Pan en een rondvaart op een raderboot. Met een glimmende stoomtrein kunnen bezoekers een rondje om het hele park rijden. Later werden er ook Disney-parken gebouwd in Florida, in Frankrijk, in Japan en China. Miljoenen mensen komen elk jaar naar de parken die Walt Disney heeft bedacht. Ze komen er Mickey, Minnie, Goofy en Winnie the Pooh een handje geven en kijken hun ogen uit bij alle attracties. Disneyland is één groot feest voor jong en oud, precies zoals Walt het wilde.

De Minions in Universal Studios HollywoodHollywood

Weet jij waar de meeste bioscoopfilms gemaakt worden? Precies, in Hollywood, in Amerika. Daar staan de grootste filmstudio’s. Heel veel mensen willen graag een kijkje nemen bij het maken van een film. Dat kan in Hollywood. Al in 1915 mocht je voor 25 cent de studio van Universal in om een blik achter de schermen te werpen. Er kwamen zoveel mensen dat Universal Studios besloot er een vaste attractie van te maken: een dagje film beleven. In het pretpark Universal Studios Hollywood kun je nog steeds zien hoe films gemaakt worden – je rijdt met een tram door allerlei decors en studiohallen. Maar er zijn ook grote attracties gebouwd, die allemaal met de film te maken hebben. Nu is themapark Universal Studios net zo beroemd als de filmhelden die je er kunt ontmoeten: Woody Woodpecker, de Simpsons, E.T., dinosaurussen uit Jurrasic Park en de Minions.