Wist je dat…?

De Zes Zwanen in de Efteling - Foto: Levin den Boer
5 LEUKE WEETJES OVER DE EFTELING

Wist je dat toen het Sprookjesbos van de Efteling op 31 mei 1952 voor het eerst openging er tien sprookjes waren? Het kasteeltje van Doornroosje was er al en Sneeuwwitje, De Kikkerkoning, Langnek, De Put van Vrouw Holle en Kleine Boodschap. Nu zijn er dertig sprookjes. Het laatste nieuwe sprookje is De Zes Zwanen.

Wist je dat elk zwaan in De Zes Zwanen bijna drie meter lang is? En dat elke zwaan een hals heeft van bijna twee meter hoog? De vogels zwemmen rondjes in een vijver waar maar liefst 75.000 liter water in zit (foto).

Wist je dat bezoekers in de eerste jaren dat de Efteling open was 80 cent entree moesten betalen? Dat is omgerekend 36 eurocent. Van 1956 tot 1965 was de toegangsprijs 1 gulden, in euro’s is dat 45 cent.

Wist je dat om de Efteling 3,5 kilometer spoorlijn loopt? Daar zijn de rangeersporen van de stroomtreintjes in meegerekend. Stoomlocomotief Aagje was de eerste stoomlocomotief die in de Efteling reed: al vanaf 1969. Daarvoor pufte Aagje rondjes bij een steenfabriek in Arnhem. Aagje stamt uit 1911 en legt per jaar maar liefst 23.250 kilometer af. Niet slecht voor een dame van meer dan honderd jaar, toch?

Wist je dat elk van de twee achtbanen van Joris en de Draak 810 meter lang en 25 meter hoog is? De treinen bereiken een topsnelheid van 75 kilometer per uur. Voor het bouwen van de houten achtbaan werden 90.000 bouten gebruikt. En weet je hoeveel spijkers? 162.000!

Wil je meer leuke weetjes over de Efteling lezen? Klik dan hier.

Black Hill Ranger Path in Attractiepark Slagharen - Foto: Adri van Esch

5 LEUKE WEETJES OVER SLAGHAREN

Wist je dat in klim- en klauterpark Black Hill Ranger Path een rollglider staat die 115 meter lang is? In ruim dertig seconden suis je op deze rollglider naar beneden. Black Hill Ranger Path werd in 2019 geopend door leerlingen van groep 8 van basisschool De Kwinkslag uit Slagharen (foto).

Wist je dat Slagharen het eerste pretpark in Nederland was met een all-in toegangsprijs? Wie eenmaal aan de kassa de entree had betaald, kon daarna de hele dag van alle attracties genieten. Het all-in kaartje werd in 1972 ingevoerd en kostte dat jaar 2,50 gulden (€ 1,13). Omdat de toegangsprijs ‘om te lachen zo laag’ was had het pretpark bij de ingang lachspiegels opgesteld.

Wist je dat het pretpark jarenlang Ponypark Slagharen heette? In het park liepen wel achthonderd pony’s rond. Die zijn nu weg, want al die kleine paarden legden wel zesduizend drollen per dag op de paden van het park. De medewerkers die die paardenmest moesten opruimen werden ‘stronteurs’ genoemd.

Wist je dat het attractiepark als eerste in Nederland een achtbaan had met een looping? Dat was de Looping Star, die van 1979 tot en met 2016 in het park stond. Pas twee jaar later – in 1981 – opende loopingachtbaan Python in de Efteling. De Looping Star werd vervangen door achtbaan Gold Rush.

Wist je dat er per jaar tien kilometer frikandel wordt verkocht in Slagharen? En drie kilometer kroket? Nog wat smakelijke cijfers: per jaar wordt er meer dan 60.000 liter frisdrank verkocht, worden er ruim 100.000 kopjes koffie geschonken en er verdwijnt 30.000 kilo frites in de magen van hongerige bezoekers.

Wil je meer leuke weetjes over Slagharen lezen? Klik dan hier.

Achtbaan Falcon in Duinrell

5 LEUKE WEETJES OVER DUINRELL

Wist je dat achtbaan Falcon de snelste attractie van Duinrell is? Een karretje maakt een vrije val van 22 meter naar beneden en bereikt dan een topsnelheid van zeventig kilometer per uur (foto). Ook heel snel is de Rodelbaan. Een bobsleetje gaat vanaf een duintop naar beneden en kan op z’n hardst een tempo van vijftig kilometer per uur bereiken.

Wist je dat alle glijbanen in het Tikibad samen meer dan een kilometer lang zijn? De snelste waterglijbaan is de Cycloon, waarin je een snelheid van liefst van zeventig kilometer per uur kunt halen.

Wist je dat Rick de Kikker de gastheer van Duinrell is? Rick ontvangt alle gasten met open armen en is overal in het pretpark te vinden. Zijn vriendinnetje heet Lelie.

Wist je dat de oudste attractie in Duinrell de Carrousel is? Deze mooie draaimolen is in 1864 gebouwd en dus al meer dan 150 jaar oud.

Wist je dat Duinrell op een landgoed ligt dat honderd hectare groot is? Dat zijn tweehonderd voetbalvelden naast elkaar! Op het park werken honderd mensen. In de zomer, als het druk is, worden er zo’n 350 medewerkers extra aangenomen. Een leuke vakantiebaan, vind je niet?

El Rio Grande in Walibi Holland - Foto: © Adri van Esch

5 LEUKE WEETJES OVER WALIBI HOLLAND

Wist je dat de drie pompen van wildwaterrivier El Rio Grande 4500 liter per seconde rondpompen? (foto) Met die enorme plas water kun jij wel dertig keer heerlijk in bad gaan. In een minuut wordt er zoveel water rondgepompt als in 1.800 badkuipen kan!

Wist je dat reuzenrad La Grande Roue 45 meter hoog is? In de winter wordt de rem van het rad gehaald. Dan kan het vrij ronddraaien. Kan geen kwaad, want er zit toch niemand in. En zo slijten de remmen niet, want die hebben winterpauze.

Wist je dat de kabel van achtbaan Goliath tot liefst 15.000 kilo kan trekken? Dat is het gewicht van wel vijftien personenauto’s bij elkaar! En dat Xpress: Platform 13 in minder dan drie seconden van 0 naar 90 kilometer gaat? In 2,8 seconden, om precies te zijn. Voor achtbaan Xpress: Platform 13 is een eigen stroomkabel aangelegd. Als dat niet was gedaan, zou bij elke lancering van een trein het licht in Biddinghuizen, waar Walibi Holland ligt, uitvallen, zoveel stroom wordt bij het afschieten van een treintje gebruikt.

Wist je dat Walibi Holland een gigantisch evenementterrein naast het park heeft liggen? Het terrein werd in 1994 gebruikt voor de Europese Jamboree, de bijeenkomst van duizenden scouts uit heel Europa. Scouting gebruikte het terrein een jaar later nog een keer, voor de Wereldjamboree. Op het terrein worden nog steeds grote en bekende evenementen georganiseerd, zoals het jaarlijkse driedaagse muziekfestival Lowlands en het tweedaagse dansfeest Defqon1.

Wist je dat tijdens de Halloween Fright Nights 55 grimeurs nodig zijn om alle griezels op te maken? Er worden 150 bussen haarlak, 20 liter nepbloed, 350 dozen tissues en meer dan vierhonderd maskers gebruikt om de engerds tot leven te wekken. Het duurt bij sommige griezels maar liefst drie uur om ze te schminken!

Toos en Morrel in Toverland - Foto: © Adri van Esch

5 LEUKE WEETJES OVER TOVERLAND

Wist je dat het idee voor Toverland in 1996 ontstond tijdens een flinke regenbui? Jean Gelissen was een dagje uit met zijn familie. Het was een mooie zomerse dag, maar plotseling viel er een plens regen naar beneden. Iedereen vluchtte het park uit. Jean kreeg toen ineens een schitterend idee: hij wilde een attractiepark waar mensen kunnen genieten bij goed én bij slecht weer. En dat werd Toverland.

Wist je dat het overdekte Land van Toos het eerste themagebied van Toverland was? Jean Gelissen wilde een pretpark dat ook bij regen leuk was. Dus bouwde hij een grote overdekte hal vol gave attracties, zoals een achtbaan en een zweefmolen. Het Land van Toos opende op dezelfde dag dat Toverland voor het eerste openging: op 19 mei 2001. Drie jaar later – op 3 juli 2004 – ging de tweede grote hal open, het Magic Forest. Nu heet dit overdekte themagebied Wunderwald. Op 1 juli 2007 kwam Ithaka erbij en op 26 april 2013 De Magische Vallei. Op 7 juli 2018 werd Toverland uitgebreid met liefst twee nieuwe themazones: Port Laguna en Avalon.

Wist je dat het Land van Toos genoemd is naar Toos Toverhoed? Toos is de dochter van de goede heks Hocus Pocus en de machtige tovenaar Sim sa la Buik. Omdat Toos niet kan toveren, maar wel heel goed kan spelen en snoepen, toverden haar ouders Toverland voor haar. Je kunt Toos Toverhoed elke dag in Toverland tegenkomen, samen met haar vriendje Morrel (foto).

Wist je dat je in Toverland ook zelf kunt toveren? In Port Laguna kun je een toverstafje lenen waarmee je op negen Toverpunten allerlei magische trucjes kunt uithalen. Je haalt het toverstafje op bij souvenirwinkel Mundo Magica. Op een echte Toverkaart kun je zien waar je in Port Laguna met je toverstokje kunt zwaaien om magische dingen te laten gebeuren.

Wist je dat je in achtbaan Fēnix náást de baan hangt? De stoeltjes zijn als vleugels aan de zijkant van de trein gemaakt. Daardoor lijkt het net alsof je echt vliegt, want je benen bengelen helemaal los in de lucht. Je moet wel dapper zijn, want Fēnix raast met 95 kilometer per uur over de rails en je gaat drie keer over de kop!

Nederlandse tulpen bij The Old Mill in Disneyland Paris - Foto: Adri van Esch

5 LEUKE WEETJES OVER DISNEYLAND

Wist je dat er in Disneyland Nederlandse tulpen staan? In het voorjaar bloeit er de speciale Disneyland Paris Tulp. De oranje tulp heet officieel Double Orange Emperor en wordt gekweekt door een firma uit het Noord-Hollandse dorpje Ursem. Elk jaar worden de speciale Disneyland-tulpen geplant bij The Old Mill, de oude Hollandse molen (foto).

Wist je dat voordat Disneyland Paris in 1992 opende er op het terrein rode bieten en suikerbieten werden geteeld? Zo ver je kon kijken lagen er bietenvelden. Waar nu het Disneyland Park ligt, werden acht eeuwen geleden zelfs riddertoernooien gehouden en in 1179 vonden er kroningsfeesten plaats.

Wist je dat er in Space Mountain elke 36 seconden een nieuwe trein wordt gelanceerd? De treinen in de donkere achtbaan bereiken een snelheid van zeventig kilometer per uur. De baan staat op honderdzestig pilaren, die met 2500 schroeven aan de grond staan genageld. Ieder raildeel werd op een vrachtwagen van de fabriek in Nederland naar Disneyland vervoerd.

Wist je dat de auto’s in de attractie Autopia ongeveer tweeduizend kilometer per dag rijden? De autootjes zijn hybride. Dat wil zeggen dat ze op benzine én stroom rijden. Onderweg zorgt de benzinemotor voor een mooi autogeluid. Vrrroem-vroem. Bij het station schakelt de auto over op de elektrische motor.

Wist je dat in Disneyland Paris elk jaar dertig miljoen maaltijden worden geserveerd? Als het heel druk is, gaan er wel 150.000 menu’s per dag over de toonbank. Per jaar worden er vier miljoen hamburgers gegeten en wordt er zes miljoen liter Coca Cola gedronken!

Wil je meer leuke weetjes over Disneyland lezen? Klik dan hier.