Phantasialand

Een snelle treinrit in Colorado Adventure in Phantasialand
In Brühl, niet ver van de Duitse stad Keulen
In Phantasialand draait alles om fantasie. In het pretpark hebben ze allerlei fantasierijke attracties en themagebieden, zoals Wuze Town, Hotel Tartüff, Taron, Klugheim en Rookburgh.
Talocan in Phantasialand

Richard Schmitt kon iets heel erg goed: prachtige poppen maken. Met zijn eigen marionetten kwam hij zelfs op de Duitse televisie. Omdat Richard er zo goed in was, maakte hij er steeds meer. Een oud vrouwtje, een koning, een boer, een deftige lakei, een hond, een kat en zelfs een draak. Er kwamen heel veel prachtige poppen in zijn schuurtje te staan. “Wat jammer dat niemand nu die mooie poppen kan zien”, dacht hij. Toen kreeg hij een goed plannetje. Hij zei: “Als ik nu eens een park maak met leuke huisjes waar al mijn marionetten in kunnen wonen. Dan kan iedereen die dat leuk vindt een kijkje komen nemen.”

Geld

Een heel goed plan, vind je niet? Maar er was één probleem. Richard Schmitt had niet voldoende geld om een parkje te kopen en huisjes voor zijn poppen te bouwen. Gelukkig had hij wel een goede vriend met meer geld: Gottlieb Löffelhardt. “Ik wil wel wat geld geven voor jouw poppenland”, zei Gottlieb tegen Richard. “Dan maken we samen een mooi marionettenpark. En we noemen het Phantasialand, het land van de fantasie.”

Chiapas in Phantasialand

Sprookjespad

Richard en Gottlieb vonden een lapje grond in het plaatsje Brühl, niet ver van de grote Duitse stad Keulen. Daar bouwden ze samen langs een bospad grappige huisjes waar de sprookjespoppen van Richard in konden wonen. Om het voor bezoekers nog leuker te maken, legden ze ook een baan met oude autootjes en een spoorlijntje aan. Op 30 april 1967 openden de twee vrienden hun Phantasialand. Er kwamen meteen al heel veel bezoekers, die het allemaal geweldig vonden.

Een spannende afdaling in River Quest in Phantasialand
Nieuwe attracties

Phantasialand was een succes en Gottlieb en Richard maakten hun eigen parkje steeds groter en mooier. Er kwam een sprookje van Duizend-en-één-nacht bij, een monorail en een spookslot. Er kwamen steeds meer gasten en die vroegen of er weer nieuwe attracties bij konden komen. En dus lieten Richard en Gottlieb een wildwaterbaan bouwen en een achtbaan in een berg.

Feng Ju Paleis in Phantasialand
Paleizen

Het tweetal had zoveel plezier in hun hobby, dat er steeds meer attracties kwamen. Richard en Gottlieb maakten een ouderwetse Berlijnse straat midden in hun fantasieland en ze lieten zelfs enkele prachtige paleizen uit China nabouwen. Maar de twee ontdekten ook dat ze een probleem hadden: het land dat ze gekocht hadden was eigenlijk te klein voor zoveel attracties en bezoekers. Land bijkopen lukte niet zo gemakkelijk, want om Phantasialand heen liggen woonwijken en beschermde natuurgebieden.

Spokenwereld

Gelukkig waren Richard en Gottlieb slimme heren: ze besloten de attracties tegen elkaar aan te bouwen en over elkaar heen en zelfs in kelders onder de grond. Overal in Phantasialand is daarom wat te beleven: je kunt een natte bootreis maken over vijf verdiepingen in wildwaterbaan Chiapas, een paar stappen verder rijd je door een Chinese spokenwereld en weer wat verderop suis je in een rond bootje van een waterval naar beneden in River Quest. Er zijn zelfs twee achtbanen die in elkaar gevlochten zijn: de razendsnelle Taron en de heen-en-weerbaan Raik.

Taron in Phantasialand

Afrika

De mensen van Phantasialand zijn steeds op zoek naar nieuwe plekjes om te kunnen bouwen. Op de oude parkeerplaats van het personeel werden twee hotels gebouwd en een heel nieuw Afrikaans land. Daar staat de spannende achtbaan Black Mamba. Hangend onder de baan schieten de treintjes door allerlei loopings, rakelings langs rotsen en onder Afrikaanse hutten door. Pal achter de mooie huizen van de Berlijnse hoofdstraat ligt het industriestadje Rookburgh. Tussen de ronkende en rokende machines vliegt achtbaan F.L.Y., waarin de passagiers voorover liggend door de lucht suizen. 

Wuze Town in Phantasialand
Het Wuzen-volk

Phantasialand is nog steeds een land vol fantasie, precies zoals de vrienden Richard en Gottlieb het bedoeld hadden. Het meest fantasierijk is Wuze Town, een groot dorp in een overdekte hal. In het dorp wonen de Wuzen. De koningin van dit volkje heet Winja. Er is van alles te beleven in de komische woonplaats van de Wuzen. Er zijn twee draaiende achtbanen en allerlei kinderattracties met heel grappige namen: Wupi’s Wabi Wipper, Bumper Klumpen, Wözl’s Duck Washer en de Tittle Tattle Tree bijvoorbeeld. Laat je eigen fantasie maar werken en bedenk maar eens wat dat voor attracties zouden kunnen zijn…

Willen je vader of moeder weten wanneer Phantasialand open is, hoe ze er kunnen komen en wat het kost, klik dan hier

Doe de Phantasialand-test

1. Wat betekent Phantasia?
2. Wat was de grote hobby van Richard Schmitt?
3. Welke stad ligt in de buurt van Phantasialand?
4. Hoe heet de hangende Afrikaanse loopingachtbaan van Phantasialand?
5. Wat zijn de Wuzen?

Antwoorden

1. Fantasie
2. Poppen maken
3. Keulen
4. Black Mamba
5. Een volkje