Disneyland Paris

De parade met alle Disney-prinsessen in Disneyland Paris
Bij Parijs in Frankrijk
In Disneyland bij Parijs ontmoet je Mickey Mouse, Donald Duck en Goofy. In de sprookjeswereld van Walt Disney wonen Sneeuwwitje, Assepoester, Peter Pan en Anna en Elsa uit Frozen.

Goofy in Disneyland ParkWalt Disney is vast en zeker één van de bekendste namen ter wereld. Bijna iedereen kent wel zijn naam, of toch in ieder geval één van zijn creaties. Walt Disney was de bedenker van Mickey Mouse en Donald Duck, van Goofy en Pluto, van Katrien en Minnie. Hij maakte ook prachtige films van bekende sprookjes, zoals Sneeuwwitje en Assepoester. Toen Walt in 1966 overleed gingen zijn medewerkers door met het tekenen van tekenfilms: De Kleine Zeemeermin, Belle en het Beest, de Leeuwenkoning en Aladdin bijvoorbeeld.

Tekenfilmvriendjes

Walt was halverwege de vorige eeuw al een bekende Amerikaan, met succesvolle films op zijn naam en een eigen televisieprogramma. Hij droomde er lang van ooit een eigen themapark te hebben waar zijn Orbitron in Disneyland Paristekenfilmvriendjes konden wonen en de kinderen zouden vermaken. In 1955 was het dan zover: Disneyland ging open in het plaatsje Anaheim, in de Amerikaanse staat Californië. Het was een park zoals nog nooit iemand had gezien, met een gezellig ouderwetse straat waardoor bezoekers binnen kwamen en een kasteel aan het einde van die straat.

Landen

Bij het kasteel konden de bezoekers kiezen of ze naar het wilde westen gingen, naar de sprookjeswereld of dat ze toch liever in de toekomst stapten. Speciale ‘landen’ in het pretpark waren helemaal in de sfeer van die thema’s gebracht. En overal kwamen de gasten de helden uit de films van Walt Disney in het echt tegen.

Pirates of the Caribbean in Disneyland ParisFrankrijk

Het Disney-park aan de westkust van de Verenigde Staten werd zo’n succes dat Walt besloot dat hij nóg zo’n park wilde bouwen, maar dan aan de andere kant van het land, in Florida. Daar ging in 1971 Walt Disney World open. Walt zelf was toen helaas al overleden. Na een derde park – in Japan – was in 1992 Europa aan de beurt. Lang werd er gezocht naar een geschikte plek om een Euro Disneyland te bouwen; er werd getwijfeld tussen Spanje en Frankrijk. De keuze viel uiteindelijk op een plek vlakbij Parijs. Op 12 april 1992 zwierden daar de poorten van het Europese Disneyland open. Elk jaar kwamen er meer bezoekers een kijkje nemen in de fantasiewereld van Walt.

Een ontmoeting met Assepoester in Disneyland ParisKasteel

De gasten komen het park binnen via Main Street U.S.A., een kleurrijke Amerikaanse straat vol winkeltjes en eettentjes. Ook hier staat aan het eind van de straat een kasteel; nog mooier en groter dan in het eerste park van Walt. Rondom het kasteel liggen vier ‘landen’: Frontierland, Adventureland, Fantasyland en Discoveryland.

Mijntrein

In Frontierland voel je je even cowboy of indiaan; je bent er in het wilde westen. Boven op de heuvel staat een eng, vervallen spookhuis en het mijntreintje voert je razendsnel naar een gigantische rots midden in het water, de Big Thunder Mountain. Met vliegende vaart schiet het treintje in en om de rots. Zo’n spannend ritje maak je maar zelden mee. Doe je het liever wat rustiger aan, stap dan op de Mississippiboot, die een kalm vaartochtje maakt om de rots heen.

Big Thunder Mountain Railroad in Disneyland Paris

Piraten

Adventureland neemt je mee naar de meest opwindende plekjes in de wereld. Zo loop je door Afrika en even later vaar je langs de piraten op een Caribisch eiland. Je kunt in een achtbaan door een Aziatische tempel suizen of 176 treden beklimmen tot boven in de grootste boom van het park.

De hele wereld

In het vrolijke Fantasyland wonen de figuren uit de sprookjes en tekenfilms van Walt Disney. Het vliegende olifantje Dumbo heeft er zijn eigen draaimolen en je kunt er verdwalen in het wonderlijke labyrint van Alice. Wat dacht je van een vliegtochtje boven Londen samen met Peter Pan of een reisje door de het verhaal van Japanse geisha’s in It's a Small WorldPinokkio? Een tochtje met een bootje door It’s a Small World mag je zeker niet overslaan. It’s a Small World betekent De wereld is maar klein en dat kun je in deze attractie goed zien. In tien minuten tijd vaar je de hele wereld over. Maar het liedje van dit boottochtje blijft nog uren in je hoofd hangen.

Uitvinders

Discoveryland is de wereld van de uitvinders en de toekomstvoorspellers. Het land laat zien hoe de mensen vroeger dachten dat de wereld er in onze tijd uit zou zien. Je kunt er heel veel spannende ritjes maken, zoals in Star Tours: The Adventures Continue of de donkere achtbaan Hyperspace Mountain – waar elke trein door een kanon wordt afgeschoten. In Buzz Lightyear Laser Blast strijd je samen met Buzz tegen de kwade keizer Zurg. Hoe meer doelen je onderweg raakt, hoe meer punten je verdient. Kun je winnen van je vader of moeder?

WALT DISNEY STUDIOS

De Walt Disney Studios bij ParijsNaast het Disneyland Park ligt nog een ander pretpark: de Walt Disney Studios. Hier draait alles om de wereld van de film. Je kunt er zien hoe tekenfilms bedacht en gemaakt worden en hoe speciale effecten als wind, regen en onweer aan films worden toegevoegd. Er zijn ook spannende attracties, zoals de vallende hotellift van de Twilight Zone Tower of Terror. Nog niet genoeg snelle attracties gehad? Stap dan in Crush’s Coaster, een wild draaiende achtbaan die je naar de onderwaterwereld van Nemo voert.

RC Racer in de Walt Disney Studios bij ParijsShows

Wil je het even wat rustiger aan doen? Kan ook! Er zijn in het Walt Disney Studios Park prachtige shows, zoals Mickey and the Magician en Stitch Live. In Marvel Avengers Campus beleef je avonturen met Spider-Man, Captain Marvel en Iron Man. Stap je liever in een razendsnelle auto, ga dan naar Toy Story Playland en maak een ritje in de flitsende heen-en-weer-baan RC Racer.

Met een ‘ratmobiel’ door Ratatouille, The Adventure

Ratatouille

Heb je ook zo genoten van het ratje Rémy in de film Ratatouille? Rémy kan koken als de beste! De gasten van het restaurant Gusteau’s smullen van zijn gerechten. In de attractie Ratatouille, The Adventure kun je een spannende reis maken door de eetzaal van het restaurant, door de drukke keuken en – brrr, zo koud – de koelcel. Maar pas op: chef-kok Skinner zit op je hielen!

Het kasteel van Doornroosje in Disneyland bij ParijsHier kun je de attracties van alle themalanden in Disneyland Park zien:

Main Street U.S.A.
Fantasyland
Frontierland
Adventureland
Discoveryland

En hier de attracties van alle themazones in Walt Disney Studios:

Front Lot
Production Courtyard
Toon Studio
Marvel Avengers Campus
Worlds of Pixar

Willen je vader of moeder weten hoe ze in Disneyland Parijs kunnen komen, wat het kost en wat er nog meer te zien en te beleven is, klik dan hier. Voor de Walt Disney Studios moeten ze hier klikken.

Doe de Disneyland-test

1. Wie is de grote bedenker van Disneyland?
2. Hoe heet het vliegende olifantje dat een eigen draaimolen heeft?
3. In welk land ligt Disneyland Parijs?
4. Het land van cowboys en indianen in Disneyland heet …
5. Tegen wie moet je strijden in de attractie Buzz Lightyear Laser Blast?

Antwoorden

1. Walt Disney
2. Dumbo
3. Frankrijk
4. Frontierland
5. Keizer Zurg