Wildlands Adventure Zoo

Achtbaan Tweestryd in Serenga in Wildlands Adventure Zoo

Wildlands Adventure Zoo is misschien wel de spannendste dierentuin van Nederland. Naast heel veel dieren in drie klimaatzones – Jungola, Serenga en Nortica – heeft het dierenpark in Emmen ook nog een twintig meter hoge dubbele achtbaan, een 4D-film die je naar de Noordpool brengt en een trucksafari over de savanne.

Wildlands Adventure Zoo is de jongste dierentuin van Nederland. Maar het is ook meteen een dierenpark dat heel oud is. Vreemd hè? Het zit zo. In 1935 opende Willem Oosting een dierentuin midden in Emmen, het Noorder Dierenpark. Om het park heen kwamen steeds meer huizen en winkels te staan. Naast het park was een grote winkel van de Hema. Uitbreiden was niet mogelijk. Maar ook het Noorder Dierenpark wilde graag grotere verblijven maken voor de beesten, net zoals alle andere dierentuinen deden. Dat kon niet, zo midden in de stad. Daarom kwam er een tweede park aan de rand van Emmen. Een ‘dependance’ heet dat. Daar konden bijvoorbeeld de pinguïns lekker rondwaggelen op een groot terrein. De bezoekers moesten van het hoofdpark naar de dependance wandelen, door de stad en over een voetgangersbrug.

Leeuwinnen in Serenga in Wildlands Adventure Zoo

Nieuwe naam

In Emmen werd besloten dat de dierentuin weg moest uit de binnenstad. De dependance zou worden uitgebreid tot een heel nieuwe dierentuin. Aan de rand van de stad was ruimte genoeg; de nieuwe tuin kon driemaal zo groot worden als de oude. Op 31 december 2015 ging het Noorder Dierenpark Emmen dicht. En in maart 2016 opende het nieuwe dierenpark. Daarom is de zoo in Emmen de jongste van Nederland, maar meteen toch ook erg oud. De nieuwe dierentuin kreeg ook een andere naam: Wildlands Adventure Zoo. Die naam werd gekozen om te laten zien hoe spannend het nieuwe dierenpark was. Een echte avonturendierentuin!

De Vlindertempel in Jungola in Wildlands Adventure Zoo

Klimaatzones

Wildlands Adventure Zoo is ingedeeld in drie klimaatzones. Het zijn gebieden in de wereld waar een bepaald klimaat is, met dieren en planten die zich daar thuis voelen. De drie klimaatzones zijn de jungle, de savanne en het poolgebied. En jij gaat daar als echte avonturier op expeditie! De zones hebben mooie, bijpassende namen: Jungola, Serenga en Nortica. Wildlands is niet alleen de jongste dierentuin van het land, het is ook de meest moderne. De verblijven zijn groot en zo ingericht dat de dieren zich er erg fijn voelen. En de zoo is helemaal gethematiseerd. Dat betekent dat alle gebieden zo zijn gebouwd dat je écht het gevoel hebt in het oerwoud, de woestijn of op de Noordpool te zijn. Dat komt door de dieren, bomen en planten, maar ook alle gebouwen, winkeltjes en restaurantjes zijn helemaal in een passende stijl gebouwd.

Rimbula in Wildlands Adventure Zoo

Jungola

In Jungola maak je een trektocht door de jungle. Je ontdekkingsreis door het tropisch regenwoud begint in de Vlindertempel, een overwoekerde tempelruïne waar honderden vlinders vrij rondvliegen. In de tempel wonen ook krokodillen en pythons. Blikvanger in Jungola is Rimbula, een gigantische, overdekte tropische kas. Daar hoor je het verhaal van vogelaar Jim die met zijn vliegtuig in het oerwoud is neergestort. De olifanten vallen meteen op, deze dikhuiden kun je niet over het hoofd zien. Maar tussen de dichte begroeiing kun je ook kleinere dieren spotten, zoals ringstaartmaki’s, bonte vari’s, slingeraapjes, gordeldieren, gibbons, vleerhonden en allerlei vogels. In de kas kun je een boottochtje maken op de Rimbula River. Misschien nemen de olifanten wel net een bad als je langs hen vaart. Je kunt in Rimbula ook lekker klimmen en klauteren op de torens en bruggen van de Jungle Trail.

Een neushoorn bij de trucksafari in Serenga in Wildlands Adventure Zoo

Serenga

Serenga is de wereld van de droogte, van de woestijn en de savannes. De expeditie door deze hete klimaatzone begint in het Zonnepaleis, waar de dwergmangoesten leven. Daarachter ligt het Dogondorp, een kinderboerderij met kippen, geiten en ezels. In Serenga kun je een tocht maken met een expeditietruck over de savanne. Onderweg kom je giraffen, zebra’s, gnoes, struisvogels en neushoorns tegen. De safaritruck rijdt ook over een krakkemikkige brug en komt langs de leeuwen op de Leeuwenberg. Ooit hupte een uit zijn verblijf ontsnapte wallaby de Leeuwenberg op. Dat was niet zo handig; de leeuwen waren plots heel wakker… Even verderop in Serenga zie je een ontspoorde trein midden op de zandvlakte liggen. Dat is het opmerkelijke verblijf van de kamelen, onagers en vicuña’s.

Spelen in Animazia in Wildlands Adventure Zoo

Animazia

Een onderdeel van Serenga is Animazia. Dat is een gebouw voor jou! Je kunt er namelijk urenlang spelen. Er zijn een klimparcours, een doolhof en vlotten. Of leef je uit op het piratenschip en in de Maya-tempel. Er leven ook dieren in Animazia, zoals tropische vissen, groene zeeschildpadden en de bijzondere naakte molratten. Een andere opwindende attractie in Serenga is Tweestryd, twee achtbanen die tegen elkaar racen. De mijntreinen gaan twintig meter hoog en schieten eerst vooruit en rijden dan hetzelfde traject weer achteruit. Heel spannend! Wildlands is het enige dierenpark in Nederland met een achtbaan. In Amerika zie je dat vaker, dieren en achtbanen in één park, bijvoorbeeld in Animal Kingdom of in Busch Gardens in Florida.

De IJsberenbaai in Nortica in Wildlands Adventure Zoo

Nortica

Trek je jas maar aan, want Nortica is de wereld van de ijzige kou. Je wandelt zo de Noord- en Zuidpool op en komt oog met pinguïns, zeeberen en ijsberen. De ijsberen leven op de IJsberenbaai, een gebied met kale rotsen en veel zand. De witte beren vinden het er heerlijk! Ze nemen ook graag een duik in het koude water. Voor de Zuid-Amerikaanse zeeberen en Californische zeeleeuwen is zelfs een golfslagbad aangelegd. Zij houden van dobberen in de golven. In de houtzagerij van Nortica wonen stinkdieren en wasberen, en in het onderzoeksstation kun je de pinguïns en ijsberen zowel boven als onder water observeren. Heel spannend is een tochtje met Arctic 1, een expeditievoertuig waarin je een 4D-film gaat beleven. Je reist door de poolgebieden, en het voertuig duikt, vliegt en glijdt alle kanten op. Gordel vast dus!

Doe de Wildlands test

1. Hoe heette Wildlands Adventure Zoo eerst?
2. Welk klimaat staat centraal in Nortica?
3. Waar vind je ook dierentuinen met achtbanen?
4. Waar wonen de leeuwen in Wildlands?
5. Hoe heet het boottochtje langs de olifanten in Jungola?

Antwoorden

1. Noorder Dierenpark of Dierenpark Emmen
2. Het koude poolklimaat
3. In Florida, in de Verenigde Staten
4. Op de Leeuwenberg
5. Rimbula River