Julianatoren

Op safari in Julianatoren

Apeldoorn in Gelderland (Nederland)
Pretpark Julianatoren ligt naast een hoge vierkante toren die in 1910 is gebouwd. Sta je op de toren, dan kun je over de bossen van de Veluwe kijken.

In 1910 werd er aan de rand van Apeldoorn een hoge vierkante toren gebouwd. De toren werd genoemd naar koningin Juliana, de oma van koning Willem-Alexander. Je moet 121 treden beklimmen om helemaal boven te komen. Dat is een hele klus, maar dan heb je wel een mooi uitzicht over natuurgebied De Veluwe.

Julianatoren MuisschommelLachspiegels en botsauto’s

Aan de muren van de Koningin Juliana Toren kwamen lachspiegels te hangen. De bezoekers van het hoge bouwwerk vonden dat heel leuk. De eigenaar bedacht dat hij nog wel meer attracties naast het monument kon bouwen. Er kwamen botsautootjes, een spookhuis, bootjes en oldtimers. Zo ontstond er een leuk pretpark naast de toren in het bos.

Jul en Julia

Later kwamen en nog veel meer attracties, zoals een achtbaan, een reuzenrad, monorails, draaimolens en een schommelschip. Het pretpark heet nu kortweg Julianatoren. Gastheer en gastvrouw in het park zijn Jul de Torenmuis en zijn vriendinnetje Julia. Heel veel attracties zijn naar Jul genoemd, zoals Jul’s Rollerskates, Jul’s Safaribaan, Jul’s Duikvlucht, Jul’s Dinotour, Jul’s Ballonvaart, Jul’s Helikopterbaan en Jul’s Bat Mouse Vlucht. Jul en Julia laten ook elke dag hun snuitjes zien in het park, bij shows en als ze de gasten begroeten. De directeur van het pretpark heet Meneer Kaasgaaf. Hij heeft ook een eigen show, samen met Mevrouw Suikerspin.

Jul's Achtbaan met Meneer Kaasschaaf in Julianatoren

Willen je vader of moeder weten wanneer Julianatoren open is, hoe ze er kunnen komen en wat het kost, klik dan hier.

Doe de Julianatoren-test

1. Juliana was jarenlang…
2. Wie zijn de mascottes van Julianatoren?
3. Hoeveel treden moet je beklimmen in de Koningin Juliana Toren?
4. Welk groot natuurgebied ligt naast het pretpark?
5. In welke provincie ligt Julianatoren?

Antwoorden

1. onze koningin
2. Jul de Torenmuis en Julia
3. 121
4. De Veluwe
5. Gelderland