Burgers’ Zoo

Burgers' Zoo in Arnhem

De Bush, Desert, Ocean, Rimba, Mangrove en Safari. Die vind je allemaal in Burgers’ Zoo in Arnhem. De dierentuin heeft themawerelden waar de natuurlijk leefomgeving van de dieren zo goed mogelijk is nagebouwd. De dieren voelen zich er helemaal thuis!

In Burgers’ Zoo in Arnhem zijn delen van de natuur over de hele wereld nagebouwd. In grote hallen vind je stukjes oerwoud, woestijn, savanne en oceaan. Zo’n stukje wereld noemt men een ‘biotoop’ of ‘ecodisplay’, omdat je er de dieren en planten van zo’n gebied samen ziet. Het is alsof je echt door het tropische regenwoud loopt, of door het droge zand van de woestijn. Je ruikt het, je voelt het, je hoort het en je ziet het. De dieren voelen zich in zo’n omgeving opperbest. Soms moet je even zoeken tussen de dichte beplanting voordat je ze ziet. Maar als je ze gespot hebt, kun je de beesten observeren in hun natuurlijke omgeving. Daarvoor hoef je dan niet naar Afrika, naar de Sahara of naar de Noordpool, je kunt gewoon naar Arnhem.

Burgers' Zoo in Arnhem

Naar Arnhem

De basis voor Burgers’ Zoo werd gelegd door Johan Burgers. Hij opende in 1913 in zijn woonplaats ’s-Heerenberg een fazanterie. Daar hield hij allerlei kleurrijke vogels, zoals fazanten, kalkoenen, kwartels, patrijzen en pauwen. Tien jaar later, in 1923, kon Johan zijn groeiende verzameling vogels verhuizen naar een groter stuk grond in Arnhem. In de hoofdstad van de provincie Gelderland kon Burgers een dierentuin bouwen zoals de Duitser Carl Hagenbeck die in de buurt van Hamburg gebouwd had, met grote verblijven voor de dieren. Daar konden de dieren lekker rennen en vliegen. En de bezoekers konden de dieren goed bekijken, want er waren geen dikke tralies maar brede grachten die de beesten bij de mensen weghielden. Johan Burgers liet grote rotsen aanleggen waarop de apen konden spelen en berggeiten konden klimmen. Dat was helemaal nieuw voor Nederland en een groot succes.

Burgers' Safari in Arnhem

Safaripark

In de jaren tachtig van de vorige eeuw vonden de bazen van Burgers’ Zoo de grote dierenverblijven niet meer geschikt. De dieren moesten nóg beter gehuisvest worden. Het park had al ervaring opgedaan met grotere verblijven. In 1968 opende naast het dierenpark een leeuwenpark. De leeuwen liepen er helemaal vrij in een heel groot stuk bos – waar natuurlijk wel een hoog hek omheen stond – en de bezoekers reden met hun eigen auto door het leeuwenpark heen. Later werden er nog nieuwe delen aan het leeuwenpark toegevoegd met giraffen, zebra’s, antilopen en neushoorns. De naam werd veranderd in Burgers’ Safaripark. In 1971 kwam er ook nog een groot eiland voor een groep chimpansees. Die enorme dierenverblijven smaakten naar meer: Burgers’ Zoo wilde ook het oerwoud, de savanne, de woestijn en de oceaan naar Arnhem halen.

Burgers' Bush in Arnhem

Bush

Als eerste werd Burgers’ Bush gebouwd. In een enorme hal met een lichtdoorlatend dak stap je in de kleurrijke wereld van het tropisch regenwoud. Overal ontdek je dieren tussen de dichte begroeiing: in het water, op de grond, in de bomen en in de lucht. In de Bush spot je allerlei soorten zoogdieren, vogels, vissen en reptielen. Het is er net zo warm en vochtig als in de echte jungle. De kleurrijke vogels, hagedissen en vliegende honden vinden het er heerlijk! Om de juiste luchtvochtigheid te houden valt er elke nacht 80.000 liter water via sproeiers in het dak omlaag. Dat is vier keer zoveel regen als er in Nederland valt. Nu begrijp je ook waar de naam ‘regenwoud’ vandaan komt.

Burgers' Ocean in Arnhem

Doktersvis Dory

Na de Bush kwamen nieuwe themadelen in het park: de Desert, de Ocean, de Rimba en de Mangrove. De Desert bereik je via een ondergrondse goudmijntunnel vanuit de Bush. De tunnel voert langs een vleermuisgrot en een druipsteengrot. In de Desert waan je je in de Sonorawoestijn in Arizona of in de Mojavewoestijn in het noorden van Mexico. In dit zanderige, rotsachtige landschap leven kleurrijke zangvogels en kalkoengieren, maar je treft ook wroetende pekari’s, herkauwende dikhoornschapen en loerende bobcats aan. Als je goed kijkt, zie je tussen de cactussen of in rotsspleten zelfs ratelslangen en schorpioenen. De Ocean is een tropisch koraalrifaquarium met liefst acht miljoen liter water. Je kijkt je ogen uit bij de honderden kleurrijke vissen, koralen, sponzen, zeeanemonen, adelaarsroggen en barracuda’s. Boven je hoofd zwemmen haaien en pijlstaartroggen. En als je goed kijkt zie je misschien zelfs doktersvissen. Die ken je vast: Dory uit de film Finding Nemo is een doktersvis.

Burgers' Desert in Arnhem

Fladderende vlinders

Ook de grootste overdekte mangrove staat in Arnhem. Daar leven zeekoeien, vlinders, krabben, reptielen en vogels. Toen de Mangrove gebouwd werd, ging er iets mis en zijn een paar vlinders ontsnapt. Misschien zie je ze nog wel ergens buiten fladderen. De Rimba is gewijd aan het Maleisische tropische regenwoud, met grotere dieren uit zuidoost Azië. Het woord ‘rimba’ komt uit het Maleis en betekent ‘bos’ of ‘jungle’. In de Rimba van Burgers’ Zoo leven Maleisische beren, siamangs, laponders, diverse hertensoorten en bantengs, indrukwekkende Aziatische runderen.

Burgers' Safari in Arnhem

Afrika of Arnhem?

Natuurlijk is er in Arnhem ook nog gewoon een ‘ouderwetse’ dierentuin. In het park leven onder meer pinguïns, olifanten, tijgers, panters, mensapen, stokstaartjes, jakhalzen en flamingo’s. De chimpansees hebben nog steeds hun eigen eiland, maar het Safaripark is er niet meer. Of beter gezegd: met de auto langs de dieren rijden kan niet langer. Maar de dieren zijn er nog wel! Je kunt de cheeta’s en de leeuwenfamilie bekijken vanuit observatiehutten met grote ruiten. Je kunt ook gaan wandelen door de Safari. Dan kom je breedlipneushoorns, gnoes, zebra’s, waterbokken, paardantilopen en giraffen tegen. Je denkt dat je in Afrika bent, maar het is Arnhem…

Doe de Burgers' Zoo test

1. Wat is Burgers’ Bush?
2. Naar wie is Burgers’ Zoo genoemd?
3. Waar leven de leeuwen in Burgers’ Zoo?
4. Hoeveel liter water valt er elke nacht in de Bush?
5. Wat voor een vis is Dory uit de film Finding Nemo?

Antwoorden

1. Een overdekt tropisch regenwoud
2. Naar oprichter Johan Burgers
3. In de Safari
4. 80.000 liter
5. Een doktersvis

Burgers Safaripark Arnhem, Foto: Nationaal Archief, Eric Koch, Anefo

Wil je meer lezen over de geschiedenis van Burgers’ Zoo en andere dierenparken? Klik dan hier.