Kaatsheuvel in Noord-Brabant (Nederland)
Er was eens, heel lang geleden… een klein speeltuintje aan de rand van het dorp Kaatsheuvel. Nu is de Efteling één van de grootste attractieparken van Europa!
Er was eens… heel lang geleden… een klein speeltuintje in Kaatsheuvel, met schommels, wippen en glijbanen. Kinderen uit de buurt gingen graag naar de kleine speeltuin, die gelegen was naast de sportvelden van het dorp. De pastoor en de vrouw van de burgemeester dachten dat er nog wel meer kinderen met hun vaders en moeders naar Kaatsheuvel wilden komen. Maar dan zouden ze de speeltuin nog mooier moeten maken. Dus verzonnen ze een plan.
Sprookjes
“Als we eens sprookjes aan onze tuin toevoegen”, zei de burgemeestersvrouw. Goed idee, vond de pastoor, maar dan zouden ze wel iemand moeten vinden die die sprookjes mooi kan tekenen. Ze vroegen het aan Anton Pieck, een heel bekende sprookjestekenaar. Die dacht even na en zei toen dat hij het wel wilde doen, maar dat zijn sprookjes dan ook van stevige materialen gebouwd moesten worden. Geen decors van bordkarton, maar van echte stenen en dakpannen.
Snoephuisje
De burgemeester, die door zijn vrouw was ingeschakeld, en de pastoor gingen akkoord. Anton Pieck bedacht tien sprookjes die in Kaatsheuvel gebouwd werden. En zo stonden in 1952 plots het kasteel van Doornroosje, kabouterhuisjes, het snoephuisje van Hans en Grietje en een Magische Klok in het Brabantse dorp. En het plaatsje had ineens enkele nieuwe, beroemde inwoners: Sneeuwwitje en de zeven dwergen, de Kikkerkoning en de Chinese nachtegaal. De Efteling was geboren! En het Sprookjesbos leefde nog lang en gelukkig…
Stoomcarrousel
Iedereen vertelde tegen elkaar hoe mooi het Sprookjesbos was. En daardoor kwamen er steeds meer mensen naar de Efteling. Anton Pieck tekende telkens weer nieuwe sprookjes voor het bos: Roodkapje en de likkebaardende wolf, Ezeltje Strekje en de dansende Rode Schoentjes. Er kwamen ook traptreintjes en zelfs een echte Stoomcarrousel.
Indische Waterlelies
Fakir vloog op zijn vliegende tapijtje van de ene paleistoren naar de andere. En hij liet ook nog eens rode en gele tulpen bloeien! Al die prachtige tafereeltjes waren in die tijd een wonder. Er kwamen steeds meer mensen. En ook meer attracties. In 1966 kwam er zelfs een echte koningin naar Kaatsheuvel: Fabiola van België. Zij opende een sprookje dat ze zelf geschreven had: De Indische Waterlelies. Iedereen keek met open mond naar de zingende heks, de musicerende kikkers en de dansende elfjes. Zoiets hadden de bezoekers nog nooit gezien…
Wil je meer weten over de geschiedenis van de Efteling? Klik dan hier.
Trollenkoning
Het Sprookjesbos bleef maar groeien. Vrouw Holle kwam er wonen, en Langnek. Repelsteeltje huppelt er rond, de Trollenkoning voorspelt de toekomst en de Draak gromt tegen iedereen die aan zijn schat komt. En ook Assepoester kreeg een mooi huis aan een sjiek plein midden in het bos.
Wil je precies weten welke sprookjes er allemaal zijn, klik dan hier.
Holle Bolle Gijs
De papiertjes van de ijsjes worden gulzig opgegeten door Holle Bolle Gijs, die daarvoor nog keurig bedankt ook! Dat was een slim idee, want de Efteling blijft daardoor een mooi schoon park. Er kwamen steeds meer Holle Bolle Gijzen in Kaatsheuvel wonen: een Holle Bolle Moeder met twee baby’s, een Gapende Gijs en Gijs Matroos. Er kwam zelfs een paars nijlpaard dat papier eet en een kanon dat voor papier bedankt met echte saluutschoten!
Wil je weten welke Holle Bolle Gijzen er zijn, klik dan hier.
Spookslot
De Efteling kreeg ook attracties buiten het beroemde Sprookjesbos. In 1978 werd naast het bos het Spookslot geopend, met dansende skeletten en dolende geesten. In 2022 werd het Spookslot afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe griezelattractie Danse Macabre. In 1981 bouwde de Efteling iets dat nog in geen enkel pretpark in Europa te vinden was: een achtbaan die vier keer over de kop ging! Duizenden en nog eens duizenden mensen kwamen kijken naar de spectaculaire Python. Eerst wordt het treintje dertig meter omhoog getakeld. Daarna valt het schuin omlaag en vliegt het door twee loopings en twee kurkentrekkers.
Spannende attracties
We willen méér spannende attracties, zeiden de bezoekers. En dus bouwde de Efteling het schommelende schip De Halve Maen, de overdekte achtbaan Vogel Rok en de houten achtbaan Pegasus, die nu is afgebroken en heeft plaatsgemaakt voor de nieuwe houten achtbaan Joris en de Draak. Gelukkig kwamen er ook rustigere attracties bij, zoals de spetterende wildwaterbaan Piraña en de uitzichttoren Pagode.
Droomvlucht
Heel speciaal vinden veel bezoekers de vliegtocht door Droomvlucht. De reis voert door het trollenmoeras, langs luchtkastelen, zingende elfjes en een wuivende koning Oberon. Omdat Droomvlucht al jarenlang de populairste attractie van de Efteling is, kwam er zelfs een musical van die in 2011 opgevoerd is in het Efteling Theater.
Symbolica
Midden in de Efteling staat een prachtig paleis, het Paleis der Fantasie. Je kunt er op bezoek gaan bij koning Pardulfus Domerano, op ‘audiëntie’ heet dat met een mooi woord. Lakei O.J. Punctuel legt je in de hal uit wat de hofregels van Symbolica zijn. En dan ga je met Pardoes op pad. Je kunt kiezen uit de Heldentour, Schattentour of Muziektour. Welke tour je ook kiest, het wordt een reis vol verrassingen! Het is geen wonder dat Symbolica één van de populairste attracties van de Efteling is.
Geliefd
Maar ook andere tochtjes zijn geliefd, bijvoorbeeld langs de vrolijke poppen uit allerlei landen in Carnaval Festival. Of door de Arabische wereld van Duizend-en-een-nacht in Fata Morgana. Of de snelle vaart met het spookschip De Vliegende Hollander. Wie dan nog puf over heeft, kan het mysterieuze draaiende huis Villa Volta ontdekken, door het dorp van het Volk van Laaf dwalen of een wereldreis maken in Fabula.
Loodrecht de mijn in
De spannendste reis is vast en zeker die van Baron 1898. Wie durft, gaat de mijn van Gustave Hooghmoed in. En daarvoor moet je echt dapper zijn, want je stort van dertig meter hoogte loodrecht omlaag de mijnopening in. Daarna ga je in deze achtbaan ook nog eens twee keer over de kop. De Witte Wieven hebben je vooraf gewaarschuwd, maar als je niet wilt luisteren…
Griezelig
Als je eens even uit wilt rusten, kan dat bij één van de shows in het park. Voor je kleine zusje of broertje is er een voorstelling over de Sprookjesboom, in het theatertje in het Sprookjesbos. Voor het échte werk ga je naar Raveleijn. In die middeleeuwse stad gaan vijf ruiters de strijd aan met de akelige baas van de stad. Om het gevecht te kunnen winnen stuurt de gemene man een vijfkoppige draak op de ruiters af. Heel spannend! Geen wonder, want het verhaal werd geschreven door niemand minder dan griezelschrijver Paul van Loon.
Wil je meer weten over de spannendste attracties van de Efteling? Klik dan hier.
Fonteinen
Aan het eind van elke dag kun je gaan kijken naar Aquanura, een water- en lichtshow op de grote vijver naast Fata Morgana. Op de klanken van bekende Efteling-muziek voeren hoge fonteinen een prachtig ballet op. Overdag zie je de kracht van de waterstralen heel goed. Sommige fonteinen spuiten wel tot zestig meter hoog! ’s Avonds is de voorstelling nóg mooier: met veel kleur, mist en zelfs vuur. Aquanura is de grootste fonteinenshow van heel Europa!
Hier kun je de attracties van alle Rijken in de Efteling zien:
► Fantasierijk
► Marerijk
► Reizenrijk
► Ruigrijk
► Anderrijk
Willen je vader of moeder weten wanneer de Efteling open is, hoe ze er kunnen komen en wat het kost, klik dan hier.
Klik hier om de plattegrond van het park te zien.
Doe de Efteling-test
2. De toekomst wordt voorspeld door…
3. Waar legt O.J. Punctuel de hofregels uit?
4. Hoe heet de achtbaan met vier loopings?
5. De Efteling ligt in...
Antwoorden
2. De Trollenkoning
3. In Symbolica, het Paleis der Fantasie
4. De Python
5. Kaatsheuvel (Noord-Brabant)