Safaripark Beekse Bergen

Giraffen in Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is het grootste dierenpark van Nederland. De dieren lopen vrij in de uitgestrekte bossen en op de open savanne. De bezoekers rijden er met hun eigen auto of de safaribus langs. De leeuwen, giraffen, zebra’s en olifanten komen tot vlakbij het autoraampje. In Beekse Bergen kun je ook op wandel- en bootsafari.

Safaripark Beekse Bergen is een ‘wildlife park’. Het grootste deel van de dieren loopt er vrij rond, en de bezoekers gaan met hun eigen auto, een bus of een boot door en langs de verblijven. In 1968 maakte Nederland voor het eerst kennis met safariparken. In Engeland kende men de dierenparken waar je met je auto doorheen rijdt al. Voor ons land was het nieuw. Dat jaar kregen we ineens twee van zulke parken: bij Burgers’ Zoo in Arnhem opende het leeuwenpark en kort daarop kwam er ook zo’n park in Hilvarenbeek, vlakbij Tilburg. In Arnhem kun je niet meer met de auto door het park rijden, bij Beekse Bergen nog steeds wel. Maar je kunt ook met de safaribus langs de dieren of met een rondvaartboot. En je kunt er ook op wandelsafari.

Leeuwen in Safaripark Beekse Bergen

Leeuwenpark wordt Safaripark

De eerste twee jaar kon je in Beekse Bergen alleen leeuwenfamilies bezoeken in vier door hekken gescheiden gebieden. Twee jaar later, in 1970, kwam daar een terrein voor jachtluipaarden bij. Weer twee jaar later werd de Afrika Savanne toegevoegd, met zebra’s, waterbokken, antilopen, lama’s, giraffen en olifanten. Vanaf toen heette Beekse Bergen een safaripark. In 1980 kwam er ook nog een wildpark bij, met przewalskipaarden, edelherten en moeflons. Het wildpark is 55 hectare groot; in totaal is Safaripark Beekse nu 120 hectare groot. Dat zijn bijna 240 voetbalvelden. Daarmee is Beekse Bergen het grootste dierenpark van Nederland.

Het apeneiland bij de wandelsafari van Beekse Bergen

Wandelsafari

Zo’n groot park kun je niet helemaal te voet bekijken. Daarom heeft Beekse Bergen naast een wandelsafari ook een autosafari, een bussafari en een bootsafari. Trek voor de wandelsafari maar gerust stevige schoenen aan, want het pad dat dwars door het safaripark loopt is behoorlijk lang. Lang, maar ook leuk! Je komt niet alleen heel veel dieren tegen, onderweg zijn er ook allerlei toffe speeltoestellen om op te klimmen. Op verschillende plekken worden voederpresentaties gegeven, waardoor je veel te weten komt over wat de dieren graag eten. En er zijn speciale zijpaadjes voor kinderen, de avonturenroutes.

Tijdens de wandelsafari zie je leeuwen, hyena’s, olifanten, tijgers en flamingo’s. De ringstaartmaki’s, doodshoofdaapjes en pinguïns hebben hun eigen eilandjes. Halverwege de wandeling kom je in het Afrikadorp, waar je op het speelterrein van een zipline af kunt zwieren en geitjes bekijken. Helemaal aan het eind kom je in Kongo, waar je even kunt uitrusten, bijvoorbeeld bij de roofvogeldemonstratie die regelmatig gegeven wordt. Geef je voeten even rust, want denk eraan: je moet de hele weg ook nog terug lopen!

Giraffen bij de autosafari van Beekse Bergen

Autosafari

In de auto van je pa of ma op safari is heel spannend. De dieren lopen namelijk los en kunnen dus heel dicht bij jullie auto komen. Je ziet leeuwenfamilies lui in het gras liggen (het zijn namelijk helemaal niet zulke actieve beesten), giraffen komen nieuwsgierig door het autoraampje kijken, zwarte paardantilopen staan naast de weg te poepen en een groep zebra’s kan zomaar ineens de weg versperren.

Dan is het belangrijk de vier regels van Beekse Bergen te kennen. Ten eerste: nooit uitstappen! Dat lijkt logisch, maar in 2018 was er een gezin uit Frankrijk dat toch even uit de auto stapte om de jachtluipaarden van dichtbij te bekijken. Dat liep maar nét goed af… Nooit doen, dus. De tweede regel is: hou ramen en deuren van de auto dicht. Een kiertje van twee centimeter voor de ventilatie mag. Regel drie is dat voeren verboden is. De dieren krijgen in Beekse Bergen genoeg te eten. En als laatste regel: de dieren hebben altijd voorrang. Dus staat er een zebra op de weg, tja, dan moet je even wachten.

Op bussafari in Beekse Bergen

Bussafari

Als je de autosafari maakt, kun je met een audiotour uitleg krijgen over de dieren die je onderweg tegenkomt. Je vindt de audiotour in de app van Beekse Bergen. Maar nog veel leuker is het natuurlijk als je in het park uitleg krijgt van een echte ranger. Dat kan, dan moet je meegaan met de safaribus. In de bus vertelt een deskundige allerlei leuke en spannende weetjes over de wilde dieren die je ziet. Je mag zelfs aan allerlei spullen voelen en ruiken. Snuif – als je durft – de geur van olifantenpoep op en aai over de vacht van een jachtluipaard. Er zijn twee verschillende busroutes en ze duren elk drie kwartier. Tijdens de bussafari kom je onder meer langs zebra’s, kamelen, neushoorns, giraffen, Kaapse buffels, leeuwen en jachtluipaarden.

Bootsafari in Safaripark Beekse Bergen

Bootsafari

Wil je heel relaxed op safari? Stap dan op de rondvaartboot voor een tochtje van een half uur over de brede rivieren van het safaripark. Je zit lekker op het dek of staat aan de reling terwijl de dieren aan de wal heel rustig aan je voorbijtrekken. Safaripark Beekse Bergen heeft twee boten: Livingstone en Stanley. Een bootsafari is heel ontspannen en je kunt mooie foto’s maken. De kapitein wijst je op de dieren in, op en langs het water. Je ziet zonnende ringstaartmaki’s, grazende neushoorns en een eiland vol met yaks. Het landschap onderweg is heel afwisselend, van dichte Brabantse bossen tot vlakke, open savannes. In Beekse Bergen leven 1400 wilde dieren in hun natuurlijke omgeving. Als je weer naar huis gaat, heb je echt het gevoel alsof je een dagje wilde beesten bent wezen spotten in Afrika.

Giraffen en zebra's in Safaripark Beekse Bergen

Slapen in Afrika

Vind je één dagje Afrika niet genoeg, dan kun je ook blijven logeren. Beekse Bergen heeft namelijk een eigen Safari Resort. Dan komen de wilde dieren bijna tot aan de voordeur van je vakantiehuisje. Als je ’s morgens opstaat, zie je de giraffen al op zoek naar hun ontbijt. Misschien ben je wel wakker geworden van een brullende leeuw. Het vakantiepark heeft huisjes en safaritenten. Die liggen rond twee uitgestrekte savannes en een leeuwenvlakte. Er zijn ook avontuurlijke boomhutten met uitzicht over Bahari Beach, een strand waar zeehonden wonen. Het leuke van Safaripark Beekse Bergen is dat het elke dag en elk jaargetijde weer anders is. Want het gedrag van dieren is nooit helemaal te voorspellen.

Doe de Beekse Bergen test

1. Waar ligt Beekse Bergen?
2. Hoeveel dieren wonen er in Safaripark Beekse Bergen?
3. Waar mag je tijdens de bussafari aan ruiken?
4. Wat is de eerste en belangrijkste regel bij de autosafari?
5. Wat zijn de namen van de boten van de bootsafari?

Antwoorden

1. In Hilvarenbeek (vlakbij Tilburg, in Noord-Brabant)
2. Ongeveer 1400
3. Olifantenpoep
4. Nooit uitstappen!
5. Livingstone en Stanley