Meer dierenparken in Nederland

ZooParc Overloon
Naast Blijdorp, Artis, Wildlands, Burgers’ Zoo en Beekse Bergen zijn er nog diverse andere leuke en interessante dierenparken in Nederland. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Ouwehands Dierenpark - Foto: Dennis Grimme, Flickr

Ouwehands Dierenpark

Ouwehands Dierenpark is de enige dierentuin in Nederland waar reuzenpanda’s wonen. Wu Wen en Xing Ya komen uit China en mogen tien jaar in Rhenen blijven. Ze hebben in het park een prachtig verblijf gekregen dat Pandasia heet. In het Berenbos van Ouwehands kunnen bruine beren die vroeger mishandeld zijn nu vrij en blij rondlopen en in het dorpje Karpatica leer je van alles over de beer.

In Gorilla Adventure beleef je op tien meter hoogte een spannend avontuur tussen de gorilla’s en in speeljungle RavotAapia ontdek je alles over het tropisch regenwoud en zijn bewoners. Natuurlijk kun je in Rhenen ook heel veel dieren bewonderen in hun verblijven: orang-oetans, nevelpanters, Afrikaanse olifanten, bonobo’s, ijsberen en vliegende honden, om er maar een paar te noemen.

DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort zie je niet alleen dieren van nu, maar ook van vroeger. Dieren van nu zijn bijvoorbeeld de olifantjes Yunha en Thabo, de nachtdieren en de ringstaartmaki’s op het Apeneiland. Je kunt via een glijbaan door het leeuwenverblijf roetsjen of met een fietsboot langs giraffen en zebra’s varen. De dieren van vroeger staan in het Dinopark. Dat is een bos vol dinosaurussen. Je ontmoet 75 dino’s, zoals de opvallende Brachiosaurus, die twaalf meter hoog en zeker 27 meter lang is. In het Dinobos kom je ook levende dinosaurussen tegen, zoals de indrukwekkende reuzenschildpadden en de kleurrijke helmkasuaris.

Apenheul - Foto: Werner Redlich, Pixabay

Apenheul

In een safaripark lopen leeuwen, jachtluipaarden, zebra’s en giraffen los. Daar rij je dan in een auto of bus langs. In Apenheul lopen de apen los. In een groot bos in Apeldoorn springt meer dan de helft van de apen zomaar vrij tussen de bezoekers rond. Sommige apen klimmen en klauteren overal om je heen, andere zijn iets lastiger te vinden. Daarom vind je overal in Apenheul handige spot- en kijktips. Zo hoef je geen aap te missen! Grotere apen, zoals gorilla’s en orang-oetans, lopen natuurlijk niet los. Je kunt ze wel bekijken en de dierverzorgers vertellen je er alles over. In het Na-aaphuis kun je ontdekken hoeveel jij op een aap lijkt. Klim en klauter als de apen of doe de Grote Apentest.

GaiaZoo - Foto: Gérard van Drunen, Wikimedia

GaiaZoo

In GaiaZoo in Kerkrade maak je een reis over de wereld. Het ene moment sta je in Afrika en bewonder je de machtige gorilla’s, de indrukwekkende neushoorns en de gracieuze giraffen. Even later loop door de regenwouden van Amazonia. Daar spot je allerlei soorten slingerende en springende apen. In het doodshoofdapenbos klimmen de aapjes zelfs door de takken boven je hoofd. Nog wat later reis je door naar het hoge en koude noorden, waar je dieren als wolven, lynxen en rendieren tegenkomt. Of blijf lekker in de buurt in het gebied Limburg. Je maakt er kennis met de bedreigde diersoorten uit de streek van GaiaZoo, zoals de korenwolf, de eikelmuis, de otter en de vuursalamander.

ZooParc Overloon

ZooParc Overloon

In het ZooParc in het Brabantse Overloon verken je de gebieden waar cheeta’s, tijgers en apen leven. Het groene park is achttien hectare groot, dat is bijna veertig voetbalvelden. In het park wonen pinguïns, giraffen, pelikanen, kangoeroes, tapirs, ringstaartmaki’s, wasberen, otters en rode panda’s. Je kunt ze van heel dichtbij bekijken. Tijdens je expeditie door ZooParc Overloon kun je opdrachten uitvoeren, waardoor je ook nog eens heel veel over de dieren leert. Speciaal voor kinderen zijn er de avonturenpaadjes, kleine sluippaadjes die je nog dichter bij de dieren brengen. En er is in ZooParc Overloon ook nog eens een grote speeltuin!

Avifauna - Foto: Ziko van Dijk, Wikimedia

Vogelpark Avifauna

In Avifauna in Alphen aan den Rijn leven meer dan 250 vogelsoorten uit alle werelddelen. Je ziet er hoe de pinguïns gevoerd worden. Maar je kunt ook zelf vogels voeren: de honingpapegaaien in de Australische Lori Landing snoepen graag wat van de honing uit jouw potje. Ontdek in Avifauna de schatten van het regenwoud in de Filippijnse jungle en wandel door de Cuba-volière met roze lepelaars, rode ibissen en Cubaanse flamingo’s. Bij de vogeldemonstratie zie je hoe roofvogels op hun prooi duiken, hoe felgekleurde ara’s over de vijver scheren en hoe een gier een ei openbreekt met een steen. En na het bewonderen van al die prachtige tropische vogels kun je je lekker uitleven in de grote speeltuin.

Dierenrijk Nuenen

Dierenrijk

In Dierenrijk in Nuenen, niet ver van Eindhoven, zie je de dieren van héél dichtbij. Maak kennis met wilde katten, vossen, everzwijnen, bruine beren, wolven, tijgers, ijsberen, zeehonden, pelikanen, bevers, elanden en berberapen. Iedere dag presenteren de dierverzorgers een zeehondenshow en een olifantenshow. Vooral voedertijd is een leuke tijd in Dierenrijk. Dan zie je hoe en wat de ringstaartmaki’s, de neushoorns, de olifanten en de chimpansees te eten krijgen.

AquaZoo Leeuwarden

AquaZoo Leeuwarden

Aan het Friese water ligt AquaZoo Leeuwarden. De naam AquaZoo zegt het al. Aqua is water, en dus vind je er veel dieren die aan, op of in het water leven, zoals zeehonden, zeeberen, reuzenotters en pinguïns. Je komt er capibara’s, flamingo’s, piranha’s, wallaby’s, ijsberen, Nijlkrokodillen, rode panda’s en schildpadden tegen. Tijdens de Zeehondensafari stap je samen met de dierverzorger op een trekschuit om de zeehonden te spotten. Misschien mag jij ook wel een visje aan ze voeren. Bij het Pinguïn Haringhapfestijn mag je ook meehelpen; je mag de pinguïns te eten geven. In het park zijn speeltuinen en avonturenroutes, waar je via boomstammen over de slootjes kunt lopen, een moeras kunt oversteken met een trekvlot of van steen naar steen over het water kunt springen. Hopelijk krijg je geen natte voeten!