Walibi Holland

Achtbaan Untamed in Walibi Holland
Biddinghuizen in Flevoland (Nederland)
Waar nu Walibi Holland ligt, in de Flevopolder, was vroeger zee. Nu is het pretpark beroemd om de vele lange, hoge en spannende achtbanen, zoals Goliath, Speed of Sound en Untamed.
Loopingachtbaan El Condor in Walibi Holland

Walibi Holland was eerst helemaal water. Je kon er niet lopen, alleen maar met een bootje varen. Geloof je er niks van? Toch is het waar! Waar nu Walibi Holland ligt, bij de plaats Biddinghuizen, was tot 1950 de Zuiderzee. Men besloot in een gedeelte van die zee een ring van dijken te leggen en daar het water uit te pompen. Zeven jaar was men met die moeilijke en zware klus bezig. In 1957 was het stuk zee helemaal droog en had Nederland er een nieuw stuk land bij: Oostelijk Flevoland.

Boeren

In Flevoland kwamen mensen wonen en er ontstonden heel veel boerenbedrijven op het nieuwe land. In 1971 opende een grote tentoonstelling over landbouw en boeren. Dat was de Flevohof, een park met expositiegebouwen, kassen en kinderspeelplaatsen. In 1992 stopte de Flevohof en werd het terrein ingericht als pretpark, dat in 1994 open ging. En dat was, juist ja: Walibi!

Walibi Holland

Nieuwe attracties

Heel veel gebouwen en plekjes in het park bleven bestaan, maar er kwamen ook nieuwe attracties. Zoals de Condor, een loopingachtbaan waarbij je in een stoeltje onder de rails hangt. En Crazy River, een wildwatertocht met holle vaten die voor- én achteruit glijden. Allemaal attracties die Nederland nog niet had en waarvoor veel mensen naar Walibi Flevo reisden.

Wildwaterbaan Crazy River in Walibi HollandAmerikaans

In 2000 werd Walibi Flevo gekocht door een groot Amerikaans pretparkbedrijf. Weer veranderde de naam, in Six Flags Holland. De Amerikanen houden van groot en snel, en daarom bouwden ze in de Flevopolder nieuwe, gigantische achtbanen, zoals Superman the Ride, La Via Volta en Robin Hood. Superman the Ride heet tegenwoordig Xpress, Platform 13 en in die achtbaan wordt de trein als door een katapult weggeschoten. La Via Volta, die nu Speed of Sound heet, is een rollercoaster die voor- en achteruit drie keer ondersteboven gaat. Er kwamen ook een bijna vijftig meter hoog reuzenrad, Le Grande Roue, en het geheimzinnige draaiende huis Merlin’s Castle.

Splash Battle in Walibi HollandNaam

Vijf jaar later, in 2005, kreeg Six Flags Holland wéér een andere naam: Walibi World. De Amerikanen vertrokken en een Engels bedrijf nam het pretpark over. Ze besloten de oude naam Walibi weer te gaan gebruiken omdat best veel mensen die naam nog kenden en omdat Walibi ook parken in België en Frankrijk heeft. In 2006 kreeg het pretpark opnieuw een andere eigenaar, een Franse onderneming, en die gaf het park in 2011 alweer een nieuwe naam: Walibi Holland. Kun jij het nog volgen?

Families

De nieuwe eigenaren vonden dat het park wel voldoende achtbanen had en dat ze zich meer zouden gaan richten op families. Er kwamen in de afgelopen jaren daarom diverse kinderattracties bij, zoals de grappige Splash Battle waarmee je elkaar vanuit een bootje nat kunt spuiten en Walibi Play Land met draaimolens en speelplaatsen.

Lost Gravity in Walibi Holland

Langste achtbaan

Als je Walibi Holland binnenloopt, kom je eerst door Main Street, een bonte straat met winkeltjes en eettentjes. Daarna kun kiezen: je kunt naar de Zero Zone met de wildwaterbaan en het woeste schommelschip. Of naar themagebied Exotic. Op W.A.B Plaza kun je spannende avonturen beleven. Het meest adembenemende land in Walibi Holland is wel de Speed Zone. Daar staan de snelle toren Space Shot of de langste en hoogste achtbaan van Nederland: Goliath.

De zwaartekracht is foetsie

‘Gravity’ is het Engelse woord voor zwaartekracht. En die is helemaal zoek in achtbaan Lost Gravity. De stoeltjes van deze loopingbaan zijn heel speciaal: in elke rij hangen twee van de vier zitjes buiten het voertuig en de rails. Om het allemaal nóg spannender te maken!

Supersnel op stalen rails

Houten achtbaan Robin Hood werd door Walibi Holland in 2019 verbouwd tot Untamed. Op het houten onderstel ligt nu stalen rails, waardoor de treintje supersnel gaan en ook nog eens liefst vijf keer over de kop! De achtbaan staat in het themagebied Wilderness. Untamed is een indrukwekkende rollercoaster: 1085 meter lang, meer dan 36 meter hoog en er zit 500.000 kilo staal in de rails. De treintjes halen een topsnelheid van 92 kilometer per uur en maken aan het begin een steile vrije val van tachtig graden. Durf jij nog?

Main Street in Walibi Holland

Willen je vader of moeder weten wanneer Walibi Holland open is, hoe ze er kunnen komen en wat het kost, klik dan hier.

Doe de Walibi-test

1. In 1971 heette Walibi nog …
2. Hoe heet de hoogste achtbaan in Walibi Holland?
3. De vrolijke attractie waar je elkaar in kunt natspuiten heet…
4. Walibi Holland ligt in de provincie…
5. Na de Amerikanen werden de … eigenaar van Walibi.

Antwoorden

1. De Flevohof
2. Goliath
3. Splash Battle
4. Flevoland
5. Eerst de Engelsen en nu nog steeds de Fransen