Diergaarde Blijdorp

Een tijger in Diergaarde Blijdorp, Rotterdam

In Diergaarde Blijdorp wandel je door verschillende werelddelen en ontdek je de dieren die daar leven en de planten die daar groeien. In de Rotterdamse zoo staat ook het indrukwekkende Oceanium, waar haaien, zeeschildpadden, zeeleeuwen, pinguïns en roggen wonen.

In Diergaarde Blijdorp maak je een reis om de wereld en bezoek je allerlei werelddelen. Je wandelt door het Aziatische deel Taman Indah en ziet daar olifanten, neushoorns en tapirs. Of je griezelt in het Amazonegebied waar je gevaarlijke dwergkaaimannen en piranha’s ontdekt. Op de Afrikaanse savanne sta je oog in oog met giraffen. Je kijkt ze recht in de ogen, want in Rotterdam staan de bezoekers hoger dan de dieren zelf, waardoor je ze goed kunt bekijken. In Blijdorp leven ook ijsberen, leguanen, apen, vogels en natuurlijk wilde dieren als tijgers, leeuwen en hyena’s.

Het Oceanium in Diergaarde Blijdorp, Rotterdam

Oceanium

De Rotterdamse zoo neemt bezoekers ook mee onder water in het indrukwekkende Oceanium. In dat waterwerelddeel wandel je over de zeebodem en langs de kust. Je kunt de dieren bekijken die in onze eigen Noordzee leven en de tropische vissen in de warme wateren van het Caribisch gebied. Je kijkt met bewondering naar de razendsnelle haaien, lacht om de speelse zeeleeuwen en ziet relaxte roggen over je heen zweven. Het Oceanium heeft een haaientunnel, een koraalrif en een vogelrots. In de aquaria zit liefst acht miljoen liter fris en schoon zeewater. Na je wandeltocht over de bodem van de oceaan wandel je langs de kuststrook, waar je landdieren uit Midden-Amerika en woestijndieren aantreft.

Giraffen in Diergaarde Blijdorp, Rotterdam

Blijdorp

Het Oceanium werd in 2001 geopend. Toen was Diergaarde Blijdorp al 145 jaar oud. Het begon in 1856. In dat jaar huurden twee Rotterdammers een tuintje langs de spoorlijn voor hun hobby: het houden en kweken van exotische vogels. In hun hobbytuintje woonden ook een kokmeeuw, een paar eenden en zelfs een haas. Een jaar later werd het tuintje omgedoopt tot De Rotterdamsche Diergaarde. Het dierenpark breidde steeds verder uit. Er kwamen een apenhuis, roofdierengebouw, vogelhuis, een reptielenhuis en steeds meer dieren. De Diergaarde lag in de stad. Dat vond de burgemeester van Rotterdam geen goed idee. Dus werd er een nieuwe plek voor het park gezocht, waar ook voldoende ruimte was om uit te breiden. Dat werd de polder Blijdorp. Nu weet je ook meteen waarom het dierenpark zo heet. En in Diergaarde zit ‘gaarde’, een oud woordje voor een tuin, denk maar aan het Engelse ‘garden’.

Olifanten in Diergaarde Blijdorp, Rotterdam

Nieuwe dierentuin

In de Tweede Wereldoorlog werd Rotterdam door de Duitsers gebombardeerd. Heel veel mensen kwamen om en ook heel veel dieren overleefden de bommen niet. De dieren die nog wel leefden werden naar de nieuwe dierentuin overgebracht. Diergaarde Blijdorp ging open op 7 december 1940. De nieuwe dierentuin was modern opgezet. De beesten leefden niet in kleine kooien, zoals toen nog in veel andere dierenparken, maar in grotere verblijven waar ze hun natuurlijk gedrag konden laten zien. En waar ze het naar hun zin hadden.

Een zeeotter in Diergaarde Blijdorp, Rotterdam

Actief zijn

In Blijdorp kun je ook volop actief bezig zijn, samen met de dieren. Ga bijvoorbeeld naar de koningspinguïns en ezelspinguïns in het Oceanium. Je kunt ze daar boven water bewonderen, maar ook onder water. En terwijl de pinguïns lekker dartelen, kun jij van ijsschots naar ijsschots springen. In de Oewanja Kinderjungle verover je het grote speelkasteel, of je klimt veertien meter omhoog en roetsjt van de glijbaan naar beneden. Lekker warm en droog is het ook in vlindertuin Amazonica en in indoor speeltuin Biotopia.

Een gorilla in Diergaarde Blijdorp, Rotterdam

Bokito

Ook de apen kun je binnen bekijken. Ze hebben hun eigen binnenverblijf waar je op een bankje van hun apenstreken kunt genieten. Daar woont ook Bokito, een gorilla die nog steeds beroemd is. Want Bokito wist in 2007 uit zijn verblijf te ontsnappen. Dat was dagenlang voorpaginanieuws. De zilverruggorilla ging achter een vrouw aan die hem haast dagelijks bezocht. Zij raakte gewond. Bokito rende ook het restaurant van het park in. Daar werd hij na een uur met een verdovingsgeweer geveld. Nu zit Bokito achter een extra hoge rotsmuur van vijf meter hoog. Daar komt zelfs deze machtige aap niet overheen. De muur is ‘Bokito-proof’, wat ook meteen het Woord van het Jaar werd in 2007.

Botten vasthouden

Op verschillende plekken in Diergaarde Blijdorp staan vrijwilligers met informatiekarren waar van alles verteld wordt over de dieren die in Rotterdam leven. Je kunt echte slagtanden bekijken en botten vasthouden. Zo leer je heel veel. Niet alleen kinderen vinden dat interessant, ook veel volwassenen. Geen wonder dat er zoveel mensen naar Blijdorp komen: met anderhalf miljoen bezoekers per jaar is het de best bezochte dierentuin van Nederland.

Doe de Blijdorp-test

1. In welk jaar ging De Rotterdamsche Diergaarde open?
2. Wat is Taman Indah?
3. Waar vind je een haaientunnel en een koraalrif?
4. Hoe heet de gorilla die in 2007 uit zijn verblijf ontsnapte?
5. Hoe heet de polder waar de dierentuin sinds 1940 gevestigd is?

Antwoorden

1. In 1857
2. Het Aziatische deel van Blijdorp
3. In het Oceanium
4. Bokito
5. Blijdorp

Blijdorp 1966 - Foto: Nationaal Archief, Jan Voets, Anefo

Wil je meer lezen over de geschiedenis van Diergaarde Blijdorp en andere dierenparken? Klik dan hier.